Prezidentiabilii sparg gaoacea


Leon CHIRILA

Abia s-au rostit cateva vorbe, opinii, banuieli despre sfarsitul crizei economico-financiare, ca imediat s-a schimbat tematica stirilor care vor tine capul de afis al ziarelor sau emisiunilor radio-Tv. Nu ne va mai interesa pretul platit pentru a scapa de povara fenomenului care a cam zdruncinat lumea, nu mai este de actualitate cine, cat si pe unde mai munceste, pentru ca, iata, bat la usa alegerile prezidentiale. Deja s-au avansat doua date ale zilelor in care ar putea avea loc scrutinul, numele unor candidati au facut ocolul tarii, iar altii sparg gaoacea ca sa scoata capul in lume si sa ciripeasca, sus si tare, ca ar vrea sa ajunga pe fotoliu de Cotroceni.
Aplecandu-ne, acum, cu toata atentia asupra valurilor deja formate pe marea prezidentialelor, trebuie remarcat faptul ca doua nume nu mai au nevoie de mentiuni speciale – social democratul Mircea Geoana si liberalul Crin Antonescu, acestia anuntand, fara fite, ca vor fi candidati la functia suprema in stat. Alaturi de ei, tot tragand clopotul revansei – ca intotdeauna, de altfel, la vremea alegerilor pentru presedintia Romaniei – se afla neinfricatul peremist Corneliu Vadim Tudor, iar Gigi Becali – coleg de partid si la fel de viteaz, ne surprinde cu tacerea lui pe tema cu pricina. Dupa cum, la fel de surprinzator se manifesta actualul presedinte – Traian Basescu, „jucator” cu totul deosebit pe esichierul politic romanesc, care a driblat totul, chiar si sarcinile exprese ce-i revin din prevederile constitutionale. Basescu o scalda cu anuntarea candidaturtii sale pentru un nou mandat – desi pohta ce-o pohteste il arde pe dinauntru – ca sa atace, in stilu-i caracteristic, la momentul oportun, dar privind atent, permanent, la sondajele care, inca, il dau favoritul nr.1.
Un loc aparte in valtoarea ce se naste pentru desemnarea sefului statului in viitorul mandat de cinci ani este ocupat de Sorin Oprescu – actualul primar general al Capitalei – perdant intr-o confruntare electorala anterioara cu Traian Basescu. Oprescu este subiect preferat al presei centrale care mai mult cauta sa incite spiritele – al lui Basescu si ale PSD, in special, si sa tulbure apele –in general – sens in care este prezentat ca fiind singurul candidat capabil sa-l infrunte, in noile conditii, pe Traian Basescu. Numai ca Sorin Oprescu nu mai pridideste sa-i contrazica pe „gornistiii” anuntatori ai candidaturii sale, ca el nu se va inscrie intr-o astfel de cursa deoarece vrea sa o continue pe cea inceputa la Primaria Bucurestiului.
Ei bine, daca despre candidaturile “clasice” la presedintia Romaniei s-a mai vorbit, pana acum, in fel si chip, de aici inainte, apropierea momentului alegerilor ii face pe multi sa ridice clontul si sa sparga gaoacea in care au stat pititi, rumegand, in taina, visul de marire. Intre acestia, un rom de neam de corturari ar vrea sa fie „manus baro” (omul mare) de pe meleagurile Romaniei, mizand pe un calcul matematic simplu: daca vor participa la vot 7 milioane de cetateni – asa cum s-a intamplat la europarlamentare, el va intra in turul 2 cu ajutorul celor 1,5 milioane de frati de etnie. Un altul – Marian Bataiosu, nume predestinat de karatist si nationalist – a declarat ca va candida sub stindardul dusmaniei de moarte fata de…dusmanii tarii, dar intr-un moment de sinceritate a recunoscut ca numai o minune l-ar putea inscauna la Cotroceni. Iar ganduri de marire are, ca de atatea ori de cand il stim, Miron Cozma, luceafarul huilei si al inchisorilor patriei care, desi nu are dreptul legal de a candida, se amageste singur cu ideea ca, daca, totusi, va ajunge sef de stat, primii arestatti vor fi…predecesorii sai Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Traian Basescu.. De asemenea, Remus Cernea – un sef de ONG, vajnic luptator pentru scoaterea icoanelor din scoli – ciripeste, la randu-i, ca vrea la Cotroceni.
Toti, insa, ar trebui sa stie ca una este sa spargi gaoacea si sa tipi, cat te tin plamanii, ce-ti trece prin cap, si alta este sa ai potenta si inteligenta necesare finalizarii unui scop.