Panica si coliva

Luiza RADULESCU-PINTILIE
Micul cutremur de la conducerea unui cunoscut ziar central – transformat de unii intr-un eveniment de ziceai ca ar trebui sa tina Romania in loc – a fost urmat, ieri, de un cutremur adevarat: 5,5 grade pe scara Richter. Venita dinspre Marea Neagra – nu din Vrancea, cum eram obisnuiti – cutremurarea a dat drumul la panica si fabulatii. Seismologii au anuntat imediat ca vor fi replici, neexcluzand posibilitatea ca una sa fie asemanatoare celei de pe la 1901 si sa porneasca un adevarat tsunami. Unele dintre televiziuni au aratat in detaliu cum s-a simtit zgaltaitura in propriile studiouri, iar in goana dupa senzational altele au descoperit ca un inginer anuntase, pe blogul sau, cutremurul de ieri.
In sfarsit, nu stim ce ne asteapta… Simtim, insa, din plin, ce se intampla in politica romaneasca, in viata noastra cea de toate zilele. Se cutremura, zilnic, esichierul politic, zgaltait de nesfarsitele contre, urmate aproape fara exceptie de replici.
Nu se stinge bine circul si incepe altul. Iese un scandal de pe prima pagina a ziarelor si din zona de maxima audienta a televiziunilor si reintra, imediat, un altul. Dupa parerea unora, ziarului amintit i se va manca, pana la sfarsitul anului, din coliva.
Domnul Tariceanu sustine ca insusi Guvernul actual e un veritabil calau si maestru de pompe funebre. Sigur, nu ne-am fi asteptat ca fostul premier sa aplaude la scena deschisa pe cel care i-a luat locul si echipa lui. Nici nu avem naivitatea sa credem ca, la acuzele unora, ceilalti vor intoarce obrazul, concentrati sa se intoarca rapid la truda lor pentru alegatori si pentru tara. Sa rezolve problemele din economie, sa gaseasca solutii pentru deblocarea situatiilor din invatamant, sanatate, justitie, administratie si alte domenii neesentiale. Pentru acestea, deciziile se iau, asa, pe genunchi, fie in emisiuni televizate, fie la intalnirile cu alegatorii aflati la nu stim ce chermeza aniversara. Cateodata, ai impresia ca Romania este intr-o continua petrecere. Zile ale localitatilor, sarbatori populare ori imprumutate de la altii, ceremonii religioase, campanii lansate de ministere ca sa arate cat de ancorate sunt in realitate se lasa mai toate cu cate o tuiculita si o hora, in care nu se sfiesc politicienii de diverse ranguri sa se calce pe picioare.
Adevarul ca singura careia ii sta bine - in ie sau nu, cu straita sau fara, cu rochita roz si cu margele, pe bicicleta sau cantand la fluier - este doamna Udrea de la Turism. Comisia care tocmai o ancheteaza nu suntem insa siguri daca se va lasa convinsa de astfel de detalii si accesorii. In sfarsit !
Dintr-un cod galben in altul, dupa canicula si vijelii, un cutremur era tot ce ne mai lipsea. Cu toate replicile adevarate, sau inventate, ca sa-si faca politicienii de lucru. Fiindca oricum, pe banii nostri ei stau – si dorm nu o data ! – in Palatul Parlamentului, cea mai sigura cladire din Romania.