A venit randul avocatilor sa duca un razboi cu Ministerul Justitiei



Daca tot au protestat lunga judecatorii, daca nici grefierii nu s-au lasat mai jos si au iesit pe treptele instantelor, daca lucratorii din penitenciare au pichetat guvernul, cine mai ramanea fara sa bifeze vreo actiune de acest gen ? Avocatii…
Dar, cum niciodata nu este prea tarziu pentru a face apel la bani, mai nou, initiativa ca si acestia sa porneasca un razboi cu Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC) a prins contur. Tonul, ca si la celelalte categorii, l-a dat, cum era si…. normal, Bucurestiul. Astfel, dupa cum se arata intr-un comunicat, decanul respectivului Barou invita avocatii care asigura asistenta judiciara obligatorie in procesele penale sa-si puna semnatura pe un tabel prin care se arata ca sunt de acord cu chemarea la bara a Ministerului. In context, de amintit ca moda tabelelor a fost initiata de catre sindicatul personalului auxiliar si conex din justitie Projust, care stransese, inainte de protestul din vara, vreo 3.000 de adeziuni. Conform initiativei decanului baroului bucurestean, semnaturile se justifica “ in vederea promovarii unei actiuni comune in instanta privind efectuarea platii restante a onorariilor din oficii”. Cine ar urma sa fie paratul ? Nimeni altul decat Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC), care ar avea restante de achitat avocatilor din oficiu chiar si de acum trei luni.
In ceea ce priveste Baroul Prahova, dupa cum ne-a declarat unul dintre membrii Consiliului, “nu s-a pus problema niciun moment pentru initierea unei astfel de actiuni. Este drept, inainte de criza, in iarna anului trecut, am fost anuntati ca ni se vor aloca bani suficienti dar, tinand cont de realitate, nu credem ca un astfel de demers – darea in judecata a Ministerului – ar solutiona problema”.
Pe de alta parte, ni s-a mai spus ca momentul pentru o astfel de actiune – strangerea de semnaturi, nu actiunea propriu-zisa in instanta – este total neavenit in aceasta perioada, cand majoritatea avocatilor sunt in concediu!
Paradoxal ar mai fi si un alt lucru; faptul ca, la ultima intalnire dintre reprezentantii Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR) si cei ai MJLC, din partea celor care se afla de partea invinuitilor sau, dupa caz, a inculpatilor s-a dat dovada de intelegere a situatiei, cat timp tara este in criza. Dar, asa cum in timpul protestelor, unii judecatori intrau in sala si altii nu , folosindu-se sintagma “este la latitudinea fiecarui magistrat ce cale alege pentru a-si revendica drepturile salariale”, aidoma stau lucrurile in cazul celor care sunt raspunzatori de asigurarea drepturilor si libertatilor omului. Fiecare urmeaza calea (de atac) pe care o considera oportuna…
T.FLORIN

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLUMEA IN CARE TRAIM
Articolul următorCALENDARUL ZILEI