Conducerile spitalelor risca neindeplinirea contractelor de management

In timp ce Ministerul Sanatatii parca pare preocupat, in special, de cate cazuri noi de gripa porcina au aparut zilnic in Romania, la nivel local, situatia devine din ce in ce mai tensionata. Tensiunea vine, fara discutie, din slaba finantare ce implica o serie de lipsuri care devin tot mai acute.
O noua runda de discutii a avut loc, recent, intre conducerile Directiei de Sanatate Publica, ale spitalelor din judet si reprezentantii sindicatelor din sanatate. Scopul intalnirii a fost de a analiza si a dezbate consecintele crizei economice din domeniul sanitar si stabilirea unei colaborari mai eficiente intre DSP Prahova, conducerile unitatilor medico-sanitare si organizatiile sindicale.
In urma dezbaterilor, s-au tras concluzii previzibile: problemele cu care se confrunta unitatile sanitare sunt in general comune, cu unele particularitati care tin de specificul spitalelor.
Finantarea necorespunzatoare a sistemului sanitar judetean duce la amplificarea unor probleme care nu pot fi rezolvate, in totalitate, pe plan local ori la nivelul conducerii manageriale a institutiilor medicale. Potrivit unui comunicat de presa remis de conducerea DSP Prahova, contractarea cu Casa de Asigurari de Sanatate a unui volum de servicii medicale sub posibilitatile unitatilor sanitare face imposibila obtinerea fondurilor necesare intretinerii structurilor respective. Potrivit conducerii DSP, lipsa banilor duce la plata intarziata si partiala a drepturilor salariale, anumite solutii manageriale – care ar putea fi abordate – nu pot fi luate in calcul din cauza unui cadru legislativ restrictiv si, nu in ultimul rand, pacientii unitatilor sanitare sunt nemultumiti de oferta redusa de servicii. Pe de alta parte, managerii spitalelor sunt in situatia de a nu-si putea realiza obiectivele manageriale si, in consecinta, risca sa-si piarda contractele din motive independente de ei.
Pentru ca, la nivel local, aparitia unor solutii de rezolvare a acestor situatii este greu de prevazut, singura institutie care ar putea pune piciorul in prag pentru ca sanatatea prahovenilor sa nu intre in colaps ramane Ministerul Sanatatii, care sa propuna Guvernului Boc o redimensionare a fondurilor necesare sistemului sanitar. Iar cum Romania este o tara “muribunda” – asa cum declara chiar cel care o conduce, aceasta masura se impune cu atat mai mult, iar Sanatatea sa-si schimbe… halatul de Cenusareasa a bugetului national.
Violeta STOICA

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLUMEA IN CARE TRAIM
Articolul următorDREPTUL LA OPINIE