* In Ploiesti, doar la un singur bloc se lucreaza pentru consolidare
Cutremurul de-acum cateva zile din Romania a readus in atentia publica, asa cum era si firesc, situatia imobilelor subrezite tot din cauza seismelor. Mai exact, a blocurilor care poarta celebra bulina rosie, semn ca au fost expertizate si incadrate in clasa I de risc seismic. In Ploiesti, de exemplu, 25 de blocuri poarta o asemenea bulina, in semn ca ar fi trebuit sa determine asociatiile de proprietari sa faca toate demersurile in vederea demararii lucrarilor de consolidare. Numai ca, asa cum am aflat de la reprezentantii administratiei ploiestene, din 2007 – anul in care au fost instalate bulinele pe fatadele blocurilor – niciuna dintre cele 25 de administratii de proprietari nu a facut vreo solicitare in vederea demararii procedurilor de punere in siguranta a imobilelor. Asta in ciuda faptului ca municipalitatea le-a trimis nu una, ci chiar doua notificari, in care li se reaminteau asociatiilor obligatiile pe care acestea le au din momentul in care, in urma expertizarii, imobilul a fost incadrat in clasa I de risc seismic.
Este adevarat, procedura de consolidare nu se poate demara daca nu sunt de acord toti locatarii dintr-un imobil, plus ca multi nu-si vor permite sa achite contravaloarea lucrarilor, chiar si in rate, acestea fiind, in consecinta, principalele motive pentru care, pana acum, situatia a ramas aceeasi la cele 25 de blocuri cu bulina rosie. Singurul bloc din Ploiesti afectat de cutremur si pentru care s-au dispus lucrari de consolidare este Blocul A7 din strada Cibinului, lucrarile fiind in derulare si preconizandu-se a fi gata la sfarsitul acestui an.
De la reprezentantii administratiei locale am mai aflat ca desi unele dintre asociatiile de proprietari au contestat amplasarea bulinei rosii pe imobile, decizia a fost luata in urma realizarii unei expertize de catre specialisti in domeniu. Mai mult decat atat, in eventualitatea in care, sa spunem, bulina rosie a fost acoperita cu var, sau chiar data jos cu totul, astfel incat un apartament sa poata fi vandut fara probleme, lista blocurilor incadrate in clasa I de risc seismic este cunoscuta atat unitatilor bancare, cat si firmelor de asigurari.
N.DUMITRESCU

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLUMEA IN CARE TRAIM
Articolul următorCALENDARUL ZILEI