Pia¡a semintelor de consum ar putea renaste

Pentru a veni, pe timp de criza, in ajutorul firmelor care se ocupa cu depozitarea si comercializarea semintelor de cereale, leguminoase boabe, oleaginoase etc., destinate consumului uman, animal sau industrial, Executivul a decis constituirea schemei de garantare a certificatelor de depozit, prin emiterea unor titluri de valoare – certificatele de depozit – in baza marfii existente in depozitele licentiate. Reamintim ca desi exista un cadru legal care reglementa depozitarea semintelor de consum (OUG nr. 141/2002), acesta nu a functionat, deoarece „au existat rezerve din partea depozitarilor, ca urmare a implicarii exclusive a acestora”, a precizat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.
Potrivit noului actul normativ, certificatul de depozit constituie titlu executoriu pentru semintele de consum depozitate de fermieri exclusiv in depozitele licentiate de Ministerul Agriculturii, cat si pentru sumele imprumutate si dobanzile datorate bancilor comerciale, in cazul in care acestea sunt utilizate ca garantie. De asemenea, certificatele de depozit pot fi utilizate si pentru a garanta un credit sau a vinde cantitatea de produse inscrisa in ele, in cadrul bursei de marfuri.
Titularii depozitelor licentiate vor avea dreptul de a emite fiecarui fermier care aduce la depozit seminte de consum, la solicitarea acestuia, un certificat de depozit. “Schema de garantare a certificatelor de depozit, administrata de Fondul de Garantare a Creditului Rural, va avea ca principale surse de finantare cele 10 milioane de euro alocate de Ministerul Agriculturii si contributia depozitarilor licentiati, reprezentand un procent de 0,5 la suta aplicat la valoarea fiecarui certificat de depozit emis”, a declarat Ilie Sarbu.
C.D.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentPana la toamna,
Articolul următorCalendarul zilei