* Curtea de Apel Ploiesti – consecventa amanarii sedintelor
* Tribunalul, fidel normalitatii
Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Prahova nu puteau ramane indiferenti fata de actiunile de protest care au loc la nivelul instantelor de judecata. Asa se face ca, fiind suflet in sufletul colegilor lor, intr-un comunicat trimis redactiei, acestia precizeaza: “Ne manifestam solidaritatea fata de protestele magistratilor si parchetelor din tara privind starea de subfinantare a justitiei”.
De asemenea, mai ca ar face si Parchetul greva, dar, “suspendarea, chiar minimala, a activitatii procurorilor de pe langa Tribunalul Prahova ar duce la blocarea actului de justitie”.
In context, purtatorul de cuvant al institutiei, procuror Daniel Ghita, ne-a precizat ca, la ora actuala, din totalul de 16 procurori, cat prevede schema, la acest parchet functioneaza numai 7. Iar comunicatul intregeste cele afirmate: “Cresterea continua, de la an la an, a cazuisticii inregistrate, grefata pe fondul unei scheme reduse de personal, precum si subfinantarea sistemului de justitie afecteaza activitatea judiciara”. Intrebat daca procurorii sunt afectati, interlocutorul nostru ne-a mai precizat : “ In niciun caz. Sunt sedintele dupa-amiaza ? Atunci vom merge si noi in instanta. Sunt seara ? Tot atunci ne vom prezenta pentru o prelungire de arest preventiv, ca sa va dau un exemplu”.
Sa lasam infractorul liber ?
Procurorul Daniel Ghita a mai argument si de ce nu se pot ralia decat moral judecatorilor: „Prin specificul muncii noastre, nu putem demara nicio forma de protest. Inchipuiti-va ca s-ar prezenta la noi un caz de omor. Ce sa facem? Sa amanam actele procedurale pana dupa-amiaza, fiindca ne-am gandit noi ca este bine sa ne manifestam protestul ? Ar insemna sa fie bulversata activitatea cu totul, iar justitiabilii sa-si ceara dreptatea oriunde, si nu stiu unde altundeva ar putea-o face. Sau, ce-i mai rau, sa-si faca singuri dreptate”.
In ceea ce priveste datoriile pe care le are Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova la diversi furnizori de utilitati, acestea se ridica la cateva miliarde de lei, iar lipsa hartiei, a tonnerelor si a altor accesorii necesare infaptuirii actului de justitie a devenit, de cateva luni, ceva firesc.
Consecventa
Curtea de Apel este, de asemenea, consecventa principului “Protestam, protestam, pana ni se va acorda sporul de 50%”. Astfel, daca procesele cu arestati au fost amanate vineri pana dupa amiaza, aidoma au stat lucrurile si la inceputul saptamanii. Si, ca un facut, si ieri, la Curtea de Apel Ploiesti erau programate doua sedinte, la sectiile civile si penale. Aceeeasi procedura – nu s-a intrat in sala decat dupa orele pranzului. De altfel, dupa cum ne-a precizat purtatorul de cuvant al instantei, magistrat Simona Buzoianu, “pe rol, mai ales la penal, sunt cauze in care trebuie luata fie masura arestarii preventive, fie prelungirea termenului de retinere, fie revocarea acestuia. Din pacate, procurorii mai trebui sa astepte, fiindca la noi nu se intra in sedinta la ora 9, cum ar fi normal, in conditii normale”.
Cat priveste “din pacate, procurorii mai trebuie sa astepte”, afirmatia fost facuta inainte de primirea comunicatului de la Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova prin care se aduce la cunostinta ca acestia isi exprima solidaritatea fata de protestele magistratilor.
Nota discordanta
Dupa cum scriam si saptamana trecuta, la Tribunalul Prahova se da dovada de aceeasi consecventa in ceea ce priveste sedintele de judecata la sectia penala. Conform precizarilor facute de catre purtatorul de cuvant al instantei, magistrat Dumitru Rebegea, numai procesele civile suporta amanare, si atat. In ceea ce priveste sectia penala, aceasta isi desfasoara activitatea in mod normal.
Iar formularea devenita parca articol de lege – “Hotararea de a protesta apartine fiecarui complet de judecata “ – se aplica, mai nou, si altor instante din tara. Astfel, daca la inceput Curtea de Apel Giurgiu se raliase protestelor, de ieri, a decis incetarea acestora. Motivatia purtatorului de cuvant: “Hotararea de a protesta apartine fiecarui judecator”.
Cat priveste eventualele repercusiuni care ar putea sa vina din partea Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, unii se automartirizeaza la modul “Mai rau decat sa ne dea afara, ce se poate intampla?”. Iar din partea MJLC avea sa ni se spuna ieri: “Nu s-a facut referire niciun moment la o astfel de masura. Magistratii au fost rugati sa inteleaga starea prin care trece intreg sistemul, si-atat”.
Fl. TANASESCU