Continuarea protestului in justitie isi produce… efectele juridice nu doar in ceea ce-i priveste pe justitiabili, ci si in randul avocatilor. Astfel, sedintele de la Curtea de Apel Ploiesti, amanate pentru orele dupa-amiezei, nu pica bine avocatilor care trebuie sa se prezinte, obligatoriu, in sedintele cu arestati. Cel mai convenabil ar fi, conform altor opinii, la Tribunal, unde, cel putin la sectia penala, sedintele se desfasoara la ora programata – dimineata, incepand cu orele 9.
Nu putini sunt aparatorii care se plang de faptul ca au ales sa reprezinte interesele … arestatilor, prezenta acestora, in sedintele care au ca obiect prelungirea arestarii preventive sau revocarea acesteia fiind obligatorie.
Si, daca Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova a spus, recent, ca se solidarizeaza cu protestul magistratilor, avocatii nu spun nici una, nici alta. Pe la colturi, in schimb, multi dintre acestia regreta ca nu si-au luat vacanta, cum a facut majoritatea dintre ei, trebuind sa astepte pana dupa orele pranzului pentru a intra in sedinta. Caz in care, aproape toata ziua este pierduta, fiindca nu se cunoaste care dintre sedinte se tin si care nu. Si, daca in cele civile se mai poate solicita o amanare, in cele penale , prezenta este obligatorie.
In alt context, aparatorii de la Baroul Prahova se felicita sau, dupa caz, sunt invidiosi pe colegii care au de pledat numai la sectia penala a Tribunalului Prahova, cat timp aici se tin sedintele la ora stabilta – 9.
Confuzia persista la cei care isi reprezinta clientii la mai multe instante. Astfel, pana sa inceapa protestul, unii aveau de pledat si la Ploiesti, si la Campina si la Valenii de Munte… Iar in situatia in care, la doua sau toate cele trei instante se reiau sedintele dupa-amiaza, este greu celui de la bara sa fie, la aceeasi ora, in aceeasi zi, in doua –trei locuri diferite. Apoi, este posibil ca unele instante sa-si inceteze protestul, altele sa-l reia, cat timp decizia este la latitudinea fiecarui judecator sau, dupa caz, complet de judecata, deci o alta bulibaseala pe capul avocatului…
In contextul starii din sistem, se pare ca exista si o parte buna: procesomanii mai stau pe-acasa. Caz in care, dupa cum spunea cineva, mai in gluma, mai in serios, bine ar fi ca, pentru cei care si-au facut o “meserie” din a fi prezenti in salile de judecata – in calitate de gura-casca sau reclamanti – sa fie greva mai tot timpul anului ! Pe de alta parte, insa, se asteapta o afluenta sporita a celor care s-au “indragostit” de Justitie, cat timp, din toamna se va termina atat vacanta judecatoreasca, cat si, probabil, degringolada din sistem. Ca deh, aici nu este valabila zicala “Ochii care nu se vad se uita”, chiar daca ea – Justitia – este legata la ochi. Revenind la avocati; acestia, desi nu au dat un comunicat de presa prin care sa anunte ca sunt solidari cu magistratii, nici ca pot blama, oficial, actiunea acestora, tinand cont de faptul ca, mai acum trei ani, in anul de gratie 2006, cand cu celebra greva a avocatilor, a fost randul judecatorilor sa astepte la bara un avocat macar, pentru a se putea desfasura sedintele. Asa au si scapat de arest preventiv cativa invinuiti, fiindca se implinea termenul de 29 de zile, cand trebuia prelungit mandatul, dar nu erau intrunite conditiile procedurale. Concluzie: pentru avocatii care nu au plecat inca in vacanta, in afara de canicula, protestul este un alt mod de a pierde timpul. Si, cum spuneam, nu putini sunt cei care regreta ca au, in aceste zile, procese pe rol.
(F.T.)