A trecut printr-un divort si prin experienta de a fi mama singura, apoi s-a hotarat sa faca ceva si pentru celelalte femei care ajung in astfel de situatii. Mariana Duran, din Ploiesti, a infiintat in 2003 ,,Asociatia Femeilor care isi Cresc Singure Copiii’’ ce le ajuta pe acestea sa faca fata mai usor greutatilor de zi cu zi. In prezent, organizatia este locul unde gasesc ajutor, alinare si speranta femei din intreaga tara.
Mariana Duran a fost parasita de sot, iar procesul de partaj intentat de ea acestuia a durat trei ani. Presedinta asociatiei ne-a marturisit ca, daca Dumnezeu a ajutat-o pe ea si pe baiatul ei sa treaca peste acea perioada grea, a considerat ca trebuie sa ajute, la randul sau, femeile ramase singure. Prima membra a asociatiei a fost vaduva fratelui ei, care fusese disponibilizata, desi avea un minor in intretinere si calificative foarte bune la locul de munca. Au urmat doua foste colege de clasa, la liceu – ,,una dintre ele parasita de sot dupa 22 de ani de casnicie, pentru o femeie mai tanara’’, ne-a precizat ea.
Dupa ce activitatea asociatiei a devenit cunoscuta, prin intermediul revistelor pentru femei, Mariana a inceput sa primeasca email-uri si telefoane din toata tara –semn ca era mare nevoie de un astfel de ONG, in Romania. ,,Sunt multe mame singure, in situatii dificile, mai ales din punct de vedere material. M-au sunat minore cu copil, bunici care cresc singure nepotii, am intalnit si maicute care au adoptat sase fetite. Nu ne-au cautat inca tati care-si cresc singuri copiii, dar ii asteptam cu drag, daca vor sa ni se alature. Trebuie sa mentionez ca sunt situatii in care mamicile singure se recasatoresc, nemaiputand fi membre ale asociatiei. Totusi, unele dintre ele ne raman alaturi, ca sprijin sufletesc, mai ales’’, ne-a precizat Mariana Duran. Ajutorul oferit de ,,Asociatia Femeilor care isi Cresc Singure Copiii’’ consta in consiliere psihologica, juridica, medicala – totul fiind gratuit. Organizatia nu percepe cotizatii si ajuta, anual, zeci de femei din toata tara sa rezolve probleme juridice legate de divort si partaj, sa-si regaseasca echilibrul sufletesc dupa asemenea experiente, dar ofera si ajutor material – asa cum a procedat, de exemplu, la adapostul din Relesti, judetul Giurgiu.
Nu mai vor sa fie discriminate
Mariana Duran considera ca este nevoie de multe schimbari in societatea romaneasca, astfel incat viata femeilor singure sa se imbunatateasca. Ea ne-a precizat ca mamele singure nu cauta suport material, in primul rand, ci vor sa reprezinte un grup care sa nu mai fie discriminat. “Obtinerea alocatiei de sprijin se face cu multe formalitati, iar valoarea ei este mica; multe mamici sunt disponibilizate, fara sa se tina cont ca sunt singure intretinatoare ale copiilor; multi tati se dau disparuti sau neincadrati (oficial) in munca, pentru a se eschiva de la plata pensiei alimentare ; nu exista protectie sociala, in general, care sa asigure, atat mamelor, cat si copiilor lor, un trai decent. Nu se tine cont ca o mama singura depune eforturi duble in cresterea si educarea copiilor, nu este ajutata sa o faca, iar copiii sufera cel mai mult. Nu exista adaposturi pentru femei maltratate, decat cateva, iar multe dintre ele sunt nevoite sa suporte rele tratamente, ca si multi dintre copii, pentru ca nu au unde sa se duca”.
“Asociatia Femeilor care isi Cresc Singure Copiii” este membra a Federatiei ONG-urilor din Prahova si membra fondatoare a Romania Woman Lobby. In ultimii ani, activitatea ei a constat si in participari in proiecte europene, la dezbateri organizate de diverse institutii, inclusiv Ministerul Muncii. In viitor, reprezentantii acesteia intentioneaza sa depuna o cerere de finantare prin care solicita fonduri pentru organizarea de cursuri de reconversie profesionala pentru mamele singure din zonele dezavantajate : Valea Jiului, zona de nord-vest a Moldovei, unde asociatia are grupuri constituite.
Ana-Maria MAXIM