Ieri, Universitatea „Petrol-Gaze” din Ploiesti si-a deschis larg portile pentru tinerii liceeni, viitori studenti ai institutiei. Acestia au venit in numar foarte mare sa vada la fata locului in ce conditii invata studentii ploiesteni si care sunt ofertele educationale pentru anul universitar urmator. Intitulata sugestiv „Ziua portilor deschise”, actiunea – organizata de catre universitatea ploiesteana, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Prahova – a adunat in holul central al universitatii cateva sute de elevi de clasa a- XII-a, insotiti de profesorii lor, de la licee precum Grupul Scolar Industrial „Toma Socolescu” Ploiesti, Colegiul „Mihai Viteazul” Ploiesti, Colegiul Tehnic „Lazar Edeleanu” Ploiesti sau de la Grupul Scolar Agromontan „Romeo Constantinescu” din Valenii de Munte, dar si de la licee din Buzau.
La acest eveniment au fost prezenti, la standurile special amenajate, decanii celor cinci facultati ale UPG de la care viitorii studenti au putut afla informatiile dorite. „Elevii sunt interesati in special de specializarile facultatilor, de invatamantul la distanta si de ultima medie cu care s-a intrat anul trecut”, ne-a precizat Iuliana Dobre, asistent la Catedra de Informatica.
Elevii care au participat la acest eveniment au avut ocazia sa viziteze laboratoarele, salile de curs si biblioteca in care pot invata din toamna, in cazul in care vor fi admisi la una dintre facultatile din cadrul Universitatii „Petrol-Gaze” din Ploiesti. Cele cinci facultati la care liceenii de clasa a XII-a se pot inscrie in perioada 14-20 iulie sunt: Facultatea de Ingineria Petrolului si Gazelor, Facultatea de Tehnologia Petrolului si Petrochimie, Facultatea de Inginerie Mecanica si Electrica, Facultatea de Stiinte Economice si Facultatea de Litere si Stiinte.
“Am venit sa ma interesez in special de numarul de locuri la Facultatea de Litere si Stiinte, Specializarea Informatica. Intentionez sa ma inscriu la aceasta facultate, insa, momentan, examenul de bacalaureat are prioritate pentru mine”, ne-a precizat Olteanu Ionut Sebastian, elev al Grupului Scolar Industrial “Toma Socolescu” din Ploiesti.
Elevii de clasa a XII-a, care doresc sa urmeze cursurile uneia dintre cele cinci facultati ale universitatii ploiestene, au la dispozitie 912 de locuri la forma licenta fara taxa, 14 locuri vor fi pentru elevii de etnie roma, 5 pentru cei din Moldova si 28 de locuri vor fi disponibile pentru cetatenii romani cu domiciliul stabil in strainatate. De asemenea, vor fi puse la dispozitia viitorilor studenti care nu vor reusi sa intre la una dintre facultati pe locurile de la buget si 2090 de locuri la forma de invatamant cu taxa. Aceasta va fi, pentru candidatii admisi in anul universitar 2009-2010, 2000 de lei si se poate achita in patru rate egale.
Admiterea se face pe baza de dosar, media finala de admitere fiind calculata din media obtinuta la examenul de bacalaureat, cea aritmetica a mediilor anuale obtinute in cei patru ani de liceu si cea aritmetica a mediilor anuale obtinute in liceu la anumite materii, in functie de facultatea aleasa (aceste trei medii trebuie adunate si impartite la trei). Tinerii liceeni care doresc sa devina studenti ai universitatii ploiestene trebuie, inainte de toate, sa achite o taxa de inscriere in valoare de 70 de lei – valabila pentru toate domeniile si formele de invatamant din cadrul universitatii.
Anemary GRIGORE