Cu totii stim ca, prin citit devenim mai bogati spiritual, mai liberi, mai vii, dar, cel mai important, mai educati. Dar, pentru unii cititori ai Bibliotecii “Nicolae Iorga” din Ploiesti, se pare ca respectul pentru carti a cam disparut. In perioada vacantei, cand zeci de tineri intra in salile de lectura pentru a parcurge bibliografia scolara recomandata de catre profesori, serviciul de evidenta al bibliotecii judetene s-a confruntat, de-a lungul timpului, cu situatii nu prea placute, cum ar fi carti subliniate, insemnari personale, pagini rupte sau chiar carti nereturnate.
Putin ironic, Nicolae Boaru, directorul Bibliotecii “Nicolae Iorga”, le da cateva sfaturi “grabitilor” cititori – cum ii place acestuia sa-i numeasca – nu foarte grijulii cu cartea. “Ii rog pe acesti cititori sa nu mai lase urme chiar dupa toate felurile de mancare consumate. Nu trebuie dedusa viteza cu care mananca si cea cu care citesc dupa reminiscenta de ciorba de la pagina 7, cea de friptura cu sos de la pagina 14 si desertul cu crema de la 25. De asemenea, nu fiti siguri ca exemplarul solicitat nu va fi cerut in continuare. Cele 10 sau 15 pagini smulse prefatei il pot determina pe succesivul cititor sa ia si el inca vreo 10-15. Fiti siguri ca daca rupeti din prefata paginile cele mai importante (felicitari pentru gust!) si veti fi prinsi de catre bibliotecara de serviciu, pentru ca de fiecare data cand un cititor returneaza o carte aceasta o rasfoieste sa vada daca totul este in regula, nu veti intra sub incidenta vreunei legi, pentru simplul motiv ca ea nu exista, insa, cu siguranta, vi se va anula permisul de intrare”.
Directorul bibliotecii are sfaturi si pentru cei care prefera sa citeasca o carte in sala de lectura a institutiei. “Nu trebuie sa va puneti manusi, dragi cititori, atunci cand deschideti o carte la sala de lectura, dar nici sa aratati ca niste mineri care ies din sut sau ca niste lucratori in serviciul zootehnic, mai ales ca aceste indeletniciri nu se mai practica pe plaiul mioritic. De asemenea, nu este contraidicata, mai ales pe timpul verii, utilizarea unui deodorant sau a amaratului de sapun. Nu le recomand celor care ne trec pragul utilizarea permanenta a telefonului mobil in sala de lectura. Recomandarile legate de Dan Diaconescu facute prietenilor din copilarie sau istoria nefericitelor amoruri nu trebuie cunoscute de cei din sala de lectura. De asemenea, trebuie sa le reamintesc unor cititori ca bibliotecarele nu sunt obiecte. Alegand ca atitudine aroganta si cinismul nu cred ca pot candida cu folos pentru o pozitie de bun simt social”.
Cat despre sanctiuni, legislatia in domeniu nu include, deocamdata, nicio masura concreta de pedepsire a vinovatilor. Numai cei care nu returneaza cartile imprumutate pot fi dati in judecata de catre biblioteca judeteana.
Anemary GRIGORE

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMondo Sport
Articolul următorDREPTUL LA OPINIE