Prazul este recunoscut ca fiind o planta savuroasa cu o aroma puternica si un aliment cu actiuni de detoxifiere, fiind in acelasi timp si un bun diuretic. Este, de asemenea, un aliment cu putine calorii, dar cu foarte multe fibre alimentare. Multi oameni prefera prazul, in detrimentul cepei sau al usturoiului, fiindca are aproximativ aceleasi calitati, insa un gust mult mai placut. Nu este un aliment extrem de popular din cauza faptului ca nu este disponibil tot anul. Specialistii recomanda sa mancam din praz atat partea alba a lui, cat si cea verde, pentru ca exista diferente semnificative in compozitia celor doua parti. In partea alba a prazului se gasesc foarte multe glucide, care au proprietati diuretice, pe cand in frunze se gasesc alte fibre: celuloza si hemiceluloza.
Manganul este nutrientul cel mai intalnit in continutul acestei plante verzi, urmat de vitamina C, fierul, acidul folic, potasiul si vitamina B6. Specialistii spun ca manganul ajuta la scaderea colesterolului, reduce riscul aparitiei cancerului de colon si de prostata si stabilizeaza nivelul de zahar din sange. In acelasi timp, medicii specialisti in nutritie spun ca prazul impiedica inmultirea si raspandirea celulelor tumorale, reduce riscul dezvoltarii cancerului de prostata si colon, impiedica absorbtia zaharului din intestin si ajuta la metabolizarea sa in organism.
De asemenea, sucul de praz este indicat in regimurile alimentare ale celor care sufera de astenie, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, dispepsii, anemie, reumatism, afectiuni urinare, insuficienta renala si obezitate. Foarte important de stiut este faptul ca prazul ar trebui sa fie consumat in stare naturala pentru a nu-si pierde proprietatile de baza foarte benefice pentru organism.