Liceele ploiestene gazduiesc, in perioada verii, intalniri emotionante ale fostilor elevi care doresc – dupa decenii de la absolvire – sa-si revada colegii si dascalii alaturi de care au petrecut cei mai frumosi ani ai vietii. Revederea inseamna, pentru acestia, nu doar bucuria de a impartasi amintirile din liceu, ci si ocazia de a descoperi cum a evoluat profesional fiecare fost coleg si de a oferi un nou prilej de mandrie profesorilor care i-au ajutat sa-si aleaga un drum in viata.
Pe statele de plata ale unor foruri internationale
La Colegiul National „Mihai Viteazul”, in fiecare an, in perioada mai- septembrie se organizeaza revederi, la care participa, alaturi de absolventi, fostii si actualii directori, profesorii si diriginti claselor respective. „De obicei, aceste evenimente au loc o data la 10 ani, dar dupa doua decenii de la absolvire, ei prefera sa se revada mai des, o data la cinci ani. Pentru noi, profesorii, este o mare bucurie sa constatam ca multi dintre ei s-au realizat profesional, atat in tara, cat si peste hotare. Aproximativ 25 % dintre absolventi raman in alte tari. Avem fosti elevi care sunt profesori la universitati din toata lumea – chiar si la Harvard, angajati in cadrul unor organisme internationale cum este Organizatia Mondiala a Sanatatii sau la firma Microsoft. Un fost elev al colegiului nostru – Dan Gherasim – este inalt comisar in cadrul Uniunii Europene”, ne-a precizat directorul colegiului, Gabriel Taga. Institutia se mandreste si cu numarul mare de politicieni care au invatat aici, ale caror nume sunt scrise pe un panou din holul cladirii: Horia Toma, Adina Valean, Roberta Anastase, Sever Voinescu, Marian Saniuta, Daniel Savu etc.. Daca unii absolventi au creat si conduc propriile firme in domenii diferite, altii au ales profesia didactica. O parte dintre ei s-au intors, ca profesori, in liceul unde au invatat, ceilalti predau in alte institutii universitare si preuniversitare din tara.
Absent la propria nunta – prezent la reintalnirea cu colegii
Si pentru cadrele didactice ale Colegiului Economic „Virgil Madgearu”, fiecare astfel de eveniment este extrem de emotionant. La bucuria revederii se adauga aceea de a descoperi cat de departe au ajuns, din punct de vedere profesional, adolescentii de altadata. Profesorii se mandresc cu fosti elevi care lucreaza in posturi cheie precum: directori de banci, contabili sefi, manageri de firma, economisti in diverse institutii sau companii importante din tara si din strainatate, ne-a precizat Petrica Dragomir, director al institutiei. Majoritatea au, insa, propriile afaceri, fiind patroni de restaurante, hoteluri sau firme de catering din intreaga tara. Printre absolventi se numara si personalitati din judet: seful Curtii de Conturi, Nicolae Balalia, consilierul local de la Consiliul Local Ploiesti, Paul Palas etc. Altii au o serie de functii precum: director din cadrul Directiei de Finante Publice Prahova, economist sef la Distrigaz, jurist la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, economist principal la o companie ce produce bauturi alcoolice, inginer la o firma de telefonie mobila etc. Cei mai ambitiosi au urmat doua facultati sau cursurile unor universitati ce ofera diplome MBA (in managementul afacerilor ), altii lucreaza in domeniul economic in tari ca SUA sau Franta. Absolventii tin legatura de-a lungul anilor si nu scapa nicio ocazie de a se revedea, chiar si daca evenimentul coincide cu un altul, foarte important. Asa s-a intamplat cu un absolvent al institutiei care a plecat chiar de la…propria nunta pentru a petrece cateva ore alaturi de fostii colegi.
Ana-Maria MAXIM