Cel mai mare proiect privat de generare de electricitate din Romania a demarat, ieri, in incinta Rafinariei Petrobrazi. In prezenta conducerii Companiei OMV si a Petrom, dar si a presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, si a prefectului de Prahova, Radu Oprea, s-au inaugurat lucrarile Centralei de Cogenerare cu Ciclu Combinat Brazi, ce va avea o capacitate de 860 MW.
Investitia va avea urmari benefice directe si asupra a zeci de mii de locuitori din sudul judetului Prahova, pentru ca, prin intermediul conductei (avand o lungime de 30 km) ce va asigura transportul gazelor naturale catre viitoarea centrala, se va putea realiza si alimentarea cu gaze a localitatilor din sudul judetului. Faptul ca Prahova a fost aleasa de mai-marii OMV-Petrom pentru realizarea primului obiectiv generator de electricitate este semnificativ pentru economia locala, pentru ca, astfel, potrivit declaratiilor lui Mircea Cosma, presedintele CJ, judetul isi reia locul I pe tara in privinta valorii investitiilor.
Proiectul este unul important si la nivel national, pentru ca, dupa punerea in functiune, preconizata pentru anul 2011, centrala de la Brazi va furniza circa 8% din electricitatea produsa in Romania. Din totalul energiei electrice produse la Brazi, doar 20% va fi folosita pentru consumul propriu al Petrom, restul intrand in circuitul national. Inainte de punerea pietrei de temelie a constructiei, oficialii locali si reprezentantii Petrom au umput cu mesaje o „capsula a timpului”, in care au adaugat si o bancnota de 1 leu, ca simbol al monedei nationale. Din partea prahovenilor, primarul comunei Brazi, Radu Ilie, a depus in capsula din otel inoxidabil o copie a autorizatiei de construire eliberata de Primaria Brazi, pentru realizarea centralei. Acest proiect privat de generare de electricitate, care tine cont de strategia energetica europeana, va contribui la cresterea securitatii energetice a Romaniei, in conditiile respectarii tuturor normelor de mediu ale Uniunii Europene.
Violeta STOICA