Sambata dupa-amiaza a cazut cortina peste sezonul fotbalistic judetean 2008-2009. In aceasta zi s-a disputat ultima etapa de la nivelul Ligii C Prahova, acesta fiind ultimul esalon care mai avea o runda de disputat.
Liga A Prahova sau campionatul de elita judetean si-a demonstrat, inca o data valoarea, castigatoarea seriei, Petrolul Teleajen Ploiesti (foto 1), reusind sa promoveze, la capatul unui meci de baraj, pe scena Ligii a III-a. Din sezonul care va debuta la mijlocul lunii august, in Liga A Prahova isi face aparitia formatia Municipal Campina, grupare care s-a retras in turul campionatului trecut, de la nivelul celui de-al treilea esalon fotbalistic al tarii si, implicit, are dreptul sa se inscrie in primul campionat judetean.
Totodata, din Liga B au promovat Victoria Fantanele, Podgoria Vadu Sapat (seria EST), Artsani Paulesti si ASO Slanic ( foto 2 – seria VEST), acestea urmand sa completeze tabloul echipelor care, din campionatul viitor, vor evolua la nivelul Ligii A Prahova. Din ultimul campionat judetean si-au asigurat dreptul de a combate in cel de-al doilea esalon fotbalistic al judetului, de pe prima pozitie, urmatoarele echipe: CS Sirna, Unirea Urlati, Flacara Malaesti si Juventus Ploiesti. Din ultimul esalon vor mai promova alte doua grupari, si anume invingatoarele meciurilor de baraj: CS Blejoi – Rapid Salciile si Intersport Calinesti – Cetatea Coada Izvorului. Ambele intalniri au loc maine, pe arenele ploiestene „Dorobantul” si, respectiv, „Teleajen”.
Din pacate, nu in toate cele 14 orase care se afla pe teritoriul judetului Prahova se practica fotbal in mod organizat. Astfel, de ceva timp nu mai exista fotbal in localitatile urbane Azuga, Comarnic si Mizil. In schimb, in orase precum Baicoi, Urlati, Sinaia si Valenii de Munte sunt echipe care activeaza la nivelul Ligii B Prahova, iar in Busteni, Slanic, Plopeni si Campina sunt formatii care evolueaza in primul esalon fotbalistic judetean. Trebuie spus si faptul ca in orasul Boldesti-Scaeni exista o formatie de Liga a III-a (Petrolistul Kaproni Boldesti), in Breaza se afla o grupare de Liga a II-a (Tricolorul Breaza), iar in municipiul Ploiesti se regasesc echipe de la toate esaloanele: Liga I Realitatea TV – Astra Ploiesti, Liga a II-a – Petrolul Ploiesti si Liga a III-a – Petrolul Teleajen Ploiesti.
Formatii prahovene de Liga a III-a se regasesc in localitati rurale, precum Conpet Ploiesti, la Strejnic, si AFC Filipestii de Padure, in comuna Filipestii de Padure.
Cristi DAMIAN