De ce si pentru ce, 33 ?

Nicoleta DUMITRESCU

Astazi incep, oficial, in tarile Uniunii Europene, alegerile europarlamentare. Primii care vor pune stampila pe buletinele de vot, unde sunt trecuti candidati pentru Parlamentul European, sunt britanicii si olandezii. Cat de satui sau nu sunt acestia de chematul la urne, si cat de mult inseamna pentru ei eurodeputatii o sa se vada in procentele prezentei la vot.
Depinde de motivatie, insa, si de asteptarile fiecarui electorat din aceste doua tari. Anglia, de pilda, dupa cum arata ultimele statistici, se confrunta cu o foarte mare rata a somajului, care a atins cel mai inalt nivel din ‘97 incoace – peste 7%. In timp ce, in tara lalelelor – Olanda – somajul este cel mai scazut din Europa: 3%. Principala problema a olandezilor o reprezinta, insa, banii care s-au alocat pentru organizarea alegerilor – 10 milioane de euro, astfel incat acestia sa poata vota cu stampila, pentru ca a fost modificata procedura de vot, care fusese initial in sistem electronic.
Este clar, insa, ca in toate cele 27 de state europene, alegerile europarlamentare vor fi tot un fel de competitie politica. Exact ca si in Romania. Mai ales ca si la noi, pentru prezenta celor cu drept de vot, la urne, duminica, pe 7 iunie, se vor cheltui 100 de milioane de lei.
Cu siguranta, nu putini sunt romanii care vor spune ca, evident, este prea mult banet cheltuit, pentru un vot pe care ei nu-l pricep si nu-i vad rostul.
Am destule exemple printre rudele si cunostintele mele care mi-au spus ca s-au saturat sa mearga la vot. Si asta pentru ca s-au saturat de gogosi electorale, de baloane, de pixuri, de deodorante pentru masini, de calendare frumos colorate cu chipul celor de pe liste, toate aceste nimicuri fiind impartite prin piete sau pe strada, numai inainte de vot. Ca apoi, timp de patru ani, nici sa-i mai vada la ochi pe alesi.
Cei de la oras, unde informatia circula mai iute, in functie de evenimente, au mai aflat de ce si pentru ce are nevoie Romania de cei 33 de eurodeputati. Au mai citit un ziar, s-au mai uitat, seara, la televizor, au mai vorbit cu vecinul de scara sau de apartament, au mai dat mana cu politicienii.
Pentru populatia din mediul rural, insa, asteptarile sunt altele. Sa nu i se usuce graul si porumbul pe camp, sa nu-i scada apa in fantana, sa aiba ce sa le dea la pasari sa manance, la catelul legat de lant, sa-i vina vaca, seara, de pe izlaz, ca sa poata s-o mulga…
Ar vrea sa mai aiba un leu, doi, trei, zece, la pensie, sa aiba serviciu, sa nu-si mai vada copiii someri, tot prin curte. Pentru ei, Bruxellesul este un fel de tara, undeva la capatul pamantului, atat timp cat nici Bucurestiul nu-i aude.
Ca urmare, se intreaba de ce si pentru ce au nevoie romanii de 33 de deputati la Bruxelles? Raspunsul il vor da tot ei, pe 7 iunie.