Piscine, stranduri si bazine – locuri mai mult decat cautate in aceasta perioada, dar care pot fi periculoase, dupa cum avertizeaza medicii dermatologi.
Bolile de piele se afla pe primul loc in “topul” afectiunilor pe care le putem lua din aceste locuri de distractie. Este vorba, in special, de pitiriazisul verticolor – o infectie a pielii, produsa de o ciuperca si caracterizata prin aparitia unor pete inestetice, de dimensiuni mici (albe sau maronii), pe piept si spate.
Ciuperca poate fi luata din apa de scaldat, dar si prin folosirea la comun a halatelor de baie, a prosoapelor sau papucilor de plaja. O alta boala des intalnita este micoza piciorului, care se manifesta prin mancarimi si descuamarea (cojirea) pielii. Micoza este data de o ciuperca ce se ia din bazinele de inot, dusuri, dar si de pe scandurile din sauna (prin mersul descult pe pardoseala care nu este suficient dezinfectata).
Infectia se poate extinde si la nivelul unghiilor, care se ingroasa si capata o culoare galbuie. Granulomul de piscina este o alta boala la care suntem expusi in aceasta perioada. Ea este provocata de un microb si se manifesta sub forma unei umflaturi violacee (prezente pe fata si pe membre), ce se poate transforma in ulceratie.
Potrivit medicilor, principala metoda de a ne feri de boli este sa facem dus imediat ce am plecat din aceste locatii si sa ne curatam mainile si picioarele cu substante dezinfectante.
Piscinele si bazinele murdare sunt sursa sigura de conjunctivita, atentioneaza medicii. Conjunctivita de piscina este o afectiune grava, foarte contagioasa. Printre simptomele bolii se numara inflamatia severa a pleoapelor, mancarimi la nivelul ochilor si secretie conjunctivala mucopurulenta.
Pentru a preveni infectia, medicul va recomanda sa va spalati ochii cu apa curata imediat ce ati iesit din piscina. Si anumite infectii ORL (otite, sinuzite) pot aparea in urma imbaierii in incintele insuficient dezinfectate. Daca aveti mancarimi, durere si senzatie de ureche infundata, mai mult ca sigur ca ati facut o otita de piscina, fapt care impune consultarea de urgenta a medicului.
Daca inghititi din greseala apa contaminata cu diversi germeni (proveniti din urina sau materii fecale), aflati ca puteti suferi de episoade de gastro-enterocolita, manifestate prin: diaree, greata, varsaturi si febra.
Specialistii recomanda evitarea piscinelor, a bazinelor si a strandurilor cu apa tulbure, care au un miros penetrant (inclusiv de clor) sau in care exista frunze, nisip, gunoaie. Potrivit acestora, excesul de clor este si el nociv, putand duce la aparitia unor boli de piele, precum acneea la clor – boala care consta in agravarea leziunilor existente la persoanele cu acnee, in special pe fata si pe frunte.