Mare napasta se abate, zilele acestea, asupra bietului taran. De parca indiferenta perpetua a guvernantilor nu l-ar fi oropsit si asa destul, asupra acestuia a inceput si seceta sa-si arate, tot mai amenintatori, coltii. Lipsa precipitatiilor si inghetul, din anul trecut si din primavara, au calamitat, deja, peste un milion de hectare, dintre cele aproximativ sapte milioane de hectare cultivate cu cereale paioase.
De circa o luna, seceta s-a reinstalat din nou, inclusiv pe meleagurile Prahovei. Potrivit ultimelor masuratori ale pedologilor Directiei Agricole, in zonele de sud, sud-est ale judetului (respectiv in comunele Fulga, Ciorani, Baba Ana, Draganesti, Gherghita, Boldesti-Gradistea etc), rezerva de apa din sol a scazut, pe mari suprafete de teren, la o treime – respectiv de la 3000 de metri cubi de apa/hectar – la circa 1.000 m.c.. Deoarece in anumite zone nu a mai plouat de circa doua luni, pana la adancimea de circa 20 de centimetri a solului apa a fost evaporata aproape complet. Asa se face ca, pe zi ce trece, creste coeficientul de ofilire a culturilor prasitoare (grau, orz, orzoaica).
Desi, cum mentionam, lipsa precipitatiilor dureaza de circa doua luni, ministrul Ilie Sarbu a prezentat abia ieri, in fata Guvernului, o strategie de urgenta pentru combaterea efectelor secetei. In esenta, se are in vedere extinderea suprafetelor de culturi agricole care ar putea fi irigate de la circa 100.000 de hectare – in prezent – la peste 500.000 de hectare. Aceasta in conditiile in care, inainte de revolutie, Romania dispunea de amenajari de irigatii pe circa 3 milioane de hectare. Taranii sunt, insa, convinsi ca, cel putin pentru culturile de grau si orz, masurile vizate de guvernanti sunt tardive. „Odata inceput, procesul de ofilire a plantelor este ireversibil, poti sa le stropesti si cu lapte de cuc !”, afirma ei.
* * *
Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) reaminteste fermierilor care au depus cereri pentru acordarea subventiilor pe suprafetele de teren lucrate si ale caror culturi au fost calamitate ca trebuie sa anunte, in scris, in termen de cel mult 10 zile lucratoare de la obtinerea actelor doveditoare, aparitia cazului de forta majora. Astfel, fermierii ale caror culturi au fost calamitate trebuie sa depuna o declaratie-instiintare, precum si actele doveditoare ale fenomenului invocat, potrivit Legii nr. 381/2002. In cazul culturilor calamitate din cauza unor fenomene naturale izolate (inghet, inundatii, seceta, tornade etc), pentru care nu exista un act normativ, fermierii trebuie sa prezinte drept dovada, alaturi de instiintare, copie de pe procesul-verbal de calamitate sau adeverinta de la primaria pe raza careia se afla terenul.
In situatia in care terenul agricol pentru care s-a solicitat sprijin financiar se afla intr-o zona declarata calamitata printr-un act normativ, fermierii nu trebuie sa mai depuna la centrele APIA niciun alt act doveditor, ci doar instiintarea. Numai in baza ambelor acte mentionate (actul normativ si instiintarea), APIA ia in considerare cazul de forta majora. Mentionam ca fermierii care nu instiinteaza APIA cu privire la aparitia unui caz de forta majora, respectiv culturi calamitate, risca sa piarda sprijinul financiar cuvenit pentru exploatarea terenului agricol.
D. CONSTANTIN