Va fi sau nu, astazi, greva in justitie ?

Se pare ca nu este de gluma: esuarea negocierilor dintre reprezentantii sindicatului Projust si cei ai Ministerului Muncii au determinat ca, pentru astazi, sa fie anuntate doua ore de greva de avertisment la toate instantele din tara. Implicit, si in Prahova. “Incalzirea” s-a facut deja de miercuri, 7 mai, cand, la Bucuresti, s-a dat tonul prin cateva proteste mute.
In ceea ce priveste personalul prahovean, dupa cum ne-a precizat presedintele Sindjust, Amalia Niteanu: “ Nu facem altceva decat sa ne cerem drepturile castigate in instanta”. Cu referire la actiunea din Capitala, de joi, interlocutoarea noastra ne-a precizat ca niciun grefier din Prahova nu s-a raliat unei astfel de actiuni.
Ce se spune de la centru
La randul sau, liderul sindicatului national Projust, Eugen Purcaru, ne-a precizat ca: “ S-au strans deja semnaturile cu mult peste minimul necesar – aproximativ 4.200 din totalul de aproape 5.000, iar listele sunt la noi. Nu dorim perturbarea activitatii justitiei, nu dorim bulversarea sistemului, ci pur si simplu, acordarea drepturilor care ni se cuvin”.
Despre protestul de joi, interlocutorul nostru ne-a mai precizat: „Nu a fost initiativa sindicatului, protestele fiind spontane. De altfel, noi nu putem controla nemultumirile personalului auxiliar. Fapt este ca actiunile care vor avea loc sub tutela sindicatului vor respecta prevedereile legale fiindca, daca altii nu le respecta, macar noi sa dam un exemplu pozitiv”.
Si, tot conform legii, greva generala ar urma sa aiba loc in termen de cinci zile dupa cea de avertisment. Or, cum rastimpul ar presupune ca in zi de sambata, deci in weekend sa aiba loc cea mai mare actiune de protest din sistem, se estimeaza ca in ziua de luni, 11 mai, sa aiba loc miscari de amploare care sunt considerate fara precedent.
Puscarii pe patru roti ?
Chiar daca pentru astazi era anuntata greva de avertisment, care ar putea duce, daca nu la blocarea, cel putin la ingreunarea activitatilor instantelor, procesele cu arestati ar urma sa isi urmeze cursul firesc. In acest context, s-a lansat si ingrijorarea unora: “Inchipuiti-va ce s-ar intampla daca soseste microbuzul cu detinuti la Tribunal, completul este in sala de sedinte, avocatii de asemenea, iar in sala niciun grefier. Sa avem puscarii pe patru roti?”
Fapt neconfirmat : la o instanta ar fi existat, in urma cu o luna, o astfel de situatie, cand microbuzele-penitenciar au plecat, ba chiar au si ajuns la destinatie, pentru ca, mai apoi, sa zaboveasca, pret de vreo jumatate de ora in fata instantei. Prilej pentru rudele arestatilor preventiv de a mai face un pic de agitatie…
Autodeterminarea instantelor
Intarzierea cu plata salariilor, neacordarea sporului de suprasolicitare de 50% si, de asemenea, blocajul financiar in care se gasesc majoritatea instantelor au facut ca acestea sa trimita o adresa prin care se cere ca ordonatorul principal de credite sa nu mai fie Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, ci unul dintre alte doua institutii – fie Consiliul Superior al Magistraturii, fie Inalta Curte de Casatie si Justitie. De altfel, saptamana trecuta, pe “rolul” CSM a existat propunerea venita de la cateva instante, dar, cum este regula, pe vreme de criza, nu s-a ajuns la niciun rezultat.
De altfel, conform angajamentelor luate, trecerea fondurilor din custodia MJLC la CSM urma, conform unui proiect de la inceputul lui 2008, sa aiba loc incepand cu 2010. Dar, la momentul in care acest lucru era in faza de initiativa, nu se ivise situatia critica din sistem. Altfel spus, existau tonnere si hartie la instante, nu erau restante catre posta pentru expedierea citatiilor (vezi cazul Tribunalului Prahova, care abia a platit Postei restantele aferente lunii februarie). Ba, pentru o justitie transparenta, se incepuse chiar editarea, trimestriala, de catre fiecare curte de apel, a unei reviste. Si, nu in ultimul rand, se distribuiau pliante intitulate “Ghidul justitiabilului”, ultimele menite a familiariza partile cu regulile “ jocului”. Ca o mica masura de compensare, la inceputul saptamanii trecute a fost lansat, in premiera istorica, dupa cum s-a spus de catre reprezentantii CSM, programul Jurindex, care consta in postarea tuturor hotararilor judecatoresti pe internet.
Parerea partilor
Cat timp nu sunt decat sporadice, actiunile de protest nu afecteaza avocatii. Daca situatia treneaza, exista, intr-adevar, un dezavantaj pentru unii dintre acestia.
Pe de alta parte, multi inteleg situatia ingrata in care se afla atat personalul auxiliar si conex din justitie, cat si “adversarii” – magistratii. “ Noi putem sa ne deschidem un cabinet de avocatura, mai putem scoate bani. Pe cand pentru magistrati si ceilalti, singurul mijloc de subzistenta este cel al salariului. Si da, este adevarat, sunt grefieri care lucreaza sambetele si duminicile, ori stau in sedinte pana la miezul noptii”, a fost parerea unora dintre ei.
In ceea ce-i priveste pe justiabili, nu-i greu de ghicit care ar fi reactia acestora, atat timp cat exista intrebarea generica “Aveti incredere in justitie?” priveste judecatorii si doar intr-un procent infim , grefierii. Pe cale de consecinta, va exista intrebarea-repros: “ Iar vor astia bani? Nu le-ajunge cat castiga ?”
Reciprocitate
Dupa cum exista contracte reciproc avantajoase, asa par sa se desfasoare lucrurile si in sistem. Este drept, nu exista un act semnat la notariat, nu sunt prevazute clauze, cum ar fi, de exemplu, confidentialitatea. Surse din sistem ne-au declarat ca actiunea este benefica pentru ambele categorii (judecatori si grefieri). Cat priveste confidentialitatea, nu este un termen care sa fie grefat, neaparat, pe acest contract, cat timp, la primele proteste, nu putini au fost presedintii de instanta care au spus-o raspicat: “Suntem intru-totul de acord cu actiunea personalului auxiliar. Din pacate, noi nu avem dreptul de a face greva”.
Mintea protestatarului de pe urma…
La nivel de Minister al Justitiei, exista sperante ca nici azi, nu vor exista actiuni de protest. “Nu avem bani pe care sa-i tinem intr-un seif. Am demonstrat disponibilitate pentru dialog, ne-am intalnit cu reprezentantii grefierilor. Situatia, nu numai la noi, dar la toate categoriile de bugetari, este de asa natura incat, efectiv, nu sunt fonduri. Poate ca acest lucru va fi inteles”, ne-au declarat surse din cadrul MJLC. In ce masura va fi inteles, urmeaza a se sti astazi…
FL. TANASESCU

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMONDOSPORT
Articolul următorCALENDARUL ZILEI