Expertii europeni vor ajunge astazi in Romania, iar pe 5 mai, vor incepe misiunea de monitorizare a indeplinirii obiectivelor 3 si 4 din mecanismul de cooperare si verificare, prima vizita vizand Ministerul Public, a declarat, ieri, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Al treilea obiectiv (benchmark) se refera la continuarea realizarii unor anchete profesionale si impartiale in cazul sesizarilor de coruptie la nivel inalt, care intra in competenta Ministerului Public, iar al patrulea vizeaza adoptarea unor masuri suplimentare de prevenire si lupta impotriva coruptiei, in special in administratia locala, obiectiv care intra in atributiile Ministerului Administratiei si Internelor.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a precizat, ieri, ca misiunea de monitorizare va dura cateva zile si ca, in acest moment, nu se stie daca expertii vor ajunge si la MAI. Prima misiune de monitorizare a Comisiei Europene se va desfasura, in perioada 4-7 mai, la Ministerul Public, a declarat, pe 25 aprilie, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, care a adaugat ca raportul din vara va reflecta in mod pozitiv activitatea Parchetului. “Expertii vor veni in luna mai pe fiecare benchmark in parte. La Ministerul Public vor veni chiar in saptamana 4-7 mai. Suntem foarte pregatiti”, a spus aceasta.
Potrivit lui Kovesi, Ministerul Public si-a indeplinit sarcinile care i-au fost impuse de Comisia Europeana si activitatea sa va fi reflectata in mod pozitiv de raportul din vara. “Am facut si o lista cu toate progresele si cu toate obiectivele pe care le-am avut de indeplinit si pe care le-am indeplinit. Activitatea Ministerului Public a fost reflectata in mod pozitiv. In ceea ce priveste Ministerul Public, am reusit sa ne indeplinim obligatiile care ne-au fost impuse”, considera procurorul general.