In 1965, Sala Mare a Palatului din Bucuresti gazduia un eveniment muzical de exceptie : recitalul lui Louis Armstrong – unul dintre cei mai mari muzicieni de jazz din toate timpurile. A fost singurul concert al artistului in Romania, iar cei care au avut norocul sa-l urmareasca pe scena – ajunsi acum la varsta senectutii – isi amintesc cu drag de acel eveniment. Unul dintre spectatorii de acum 44 de ani este si directorul Muzeului Memorial “Paul Constantinescu” din Ploiesti – prof. dr. Alexandru Badulescu. Pe atunci, acesta avea 36 de ani si era secretar al Comitetului de Cultura al Regiunii Ploiesti. Pasionat de muzica, el participa la toate concertele importante de la Bucuresti si Ploiesti, asa cum face si acum, de altfel, la venerabila varsta de 80 de ani. Acesta ne-a precizat ca, in acea vreme, exista o agentie de impresariat artistic a Ministerului Culturii ce se ocupa de organizarea manifestarilor culturale in cadrul carora evoluau artistii straini, dar si de turneele artistilor romani.
Recitalul lui Armstrong a facut parte dintr-un turneu european. Impreuna cu sase muzicieni, el a cantat aproximativ trei ore, in fata unei sali pline si fascinate de muzica sa, isi aminteste profesorul Badulescu. Spectatorii au fost entuziasmati, au cerut bisuri. Publicul era unul avizat, format si din personalitati muzicale, fiind primul concert de acest gen din tara noastra. Directorul Muzeului “Paul Constantinescu” ne-a povestit ca a trait “un eveniment unic. Sa-l asculti si sa-l vezi pe Louis Armstrong la o distanta mica – fiindca eu am stat intr-unul dintre primele randuri – a fost impresionant. Era un virtuoz, dar si o prezenta foarte agreabila, zambea des. Din cand in cand, cantaretul se ducea sa mai bea un suc luat dintr-un bar amenajat pe scena. Asta, deoarece efortul sau era destul de mare – ca de altfel al oricarui artist care canta la un instrument de suflat ( trompeta, in cazul sau –n.n). El avea si o varsta inaintata atunci – 65 de ani”. Profesorul a pastrat programul recitalului – ce s-a vandut cu pretul de 2 de lei – ce contine date biografice ale artistului, repertoriul si o scurta prezentare a celorlalti interpreti cu care venise.
Armstrong nu este singura mare personalitate muzicala a lumii pe care profesorul a avut ocazia sa o urmareasca pe scena. Prezent la toate Festivalurile Internationale “George Enescu”, incepand din 1961, el i-a urmarit la Bucuresti pe dirijorul Herbert Von Karajan, violonistul Yehudi Menuhin (elevul lui Enescu ), pianistul Arthur Rubinstein, dirijorul indian Zubin Mehta, Ghenadi Rojdestvenski – dirijorul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii si Televiziunii din fosta URSS, precum si Filarmonica din Philadelphia, Baletul Operei Regale din Anglia etc. De-a lungul zecilor de ani, acesta a adunat, in cateva caiete, sute de autografe ale marilor muzicieni romani si straini. Profesorul ne-a mai spus ca nu a ratat nici concertele de muzica usoara sustinute, cu circa 40 de ani in urma, la Bucuresti, de Sarita Montiel si Domenico Modugno – mari staruri pe vremea aceea.
Ana- Maria MAXIM
Acasă Cultură/timp liber Directorul Muzeului „Paul Constantinescu” pastreaza amintirea unicului concert Louis Armstrong in Romania