9% din populatia Romaniei a trecut prin infectii cu virusuri hepatitice

Un deosebit de laborios studiu epidemiologic prospectiv – efectuat pe mai multe mii de cazuri si finalizat chiar zilele trecute – a reusit sa puna in evidenta frecventele de ultima ora ale infectiilor virusal hepatitice din Romania. Astfel , in ceea ce priveste virusul hepatitic B, 5,5% din populatie este HBs pozitiva, iar pentru virusul C (VHC), 4,5% este anticorp BHC pozitiva. Altfel spus, asta inseamna ca 9% din populatie a trecut fie prin infectia cu virus B, fie prin cea cu virus C.
Vestea buna este ca analiza pe grupe de varsta arata ca la tineri, datorita vaccinului anti VHB si a masurilor de profilaxie, frecventa imbolnavirilor a scazut semnificativ, pentru VHC ajungand chiar si pana la zero.
Rigoarea stiintifica si veridicitatea acestor date sunt cu atat mai convingatoare si, in consecinta, mai utile demersurilor medicale, daca avem in vedere faptul ca studiul amintit a fost efectuat de doua prestigioase institutii de profil: Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului si Fundatia “Academician Marin Voiculescu”.
In lumea medicala de la noi, dar si de peste hotare, cele doua foruri stiintifice, aflate sub competenta presedintie a prof. dr. Mihai Voiculescu (in foto), de la Institutul Clinic Fundeni, sunt cunoscute si apreciate pentru perseverenta cu care activeaza pe acest taram nobil al combaterii bolilor hepatice – cele care in Romania afecteaza unul din 12 locuitori, iar la nivel mondial isi iau anual un tribut care, numai in cazul infectiilor cu virus hepatic B, ajunge pana la 1.200.000 de vieti.
De altfel, maine, cand intreaga omenire marcheaza ZIUA MONDIALA A HEPATITEI, ziarul nostru este onorat sa gazduiasca in paginile sale un deosebit de interesant material intitulat “UN FLAGEL LA SCARA PLANETARA”, semnat de reputatul prof. dr. Mihai Voiculescu, articol recomandat sa fie atent lecturat de toti cei care pun pretul firesc pe sanatatea lor.
D. CARSTEA