Ajutor de stat de 180 milioane de euro pentru firmele aflate in dificultate
In vederea depasirii efectelor crizei economico-financiare, Guvernul a alocat 180 de milioane de euro sub forma unui ajutor pe care urmeaza a-l acorda agentilor economici cu capital majoritar de stat aflati in dificultate. Consiliul Concurentei a avizat deja aceasta schema de ajutor de stat, dupa care a trimis-o, spre notificare, Comisiei Europene. De acest ajutor de stat ar urma sa beneficieze aproximativ 50 de intreprinderi mici si mijlocii, al caror plan de restructurare trebuie aprobat, dupa caz, de catre Ministerul Economiei (ME) sau Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). In eventualitatea in care ajutorul de stat depaseste 10 milioane de euro pentru un singur beneficiar, atunci este nevoie si de notificarea individuala a Comisiei Europene. In comunicatul remis presei de Consiliul Concurentei se mai arata, de asemenea, ca ajutorul de stat poate fi acordat sub diverse forme: infuzii de capital de lucru sau capital social, participari la majorarea capitalului social, subventii, transformarea unor creante ale AVAS si ale ME in actiuni, esalonarea unor datorii catre AVAS sau credite cu o rata a dobanzii cel putin comparabila cu rata dobanzii de referinta adopata de Comisia Europeana.
Suprafata irigata, de trei ori mai mica decat an 2004
In momentul de fata, in Romania sunt functionale instalatii de irigat doar pentru aproximativ 563.000 de hectare de culturi, reprezentand o suprafata de circa trei ori mai mica decat in urma cu patru ani, conform datelor comunicate de ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu. „Nu putem, la ora actuala, sa irigam zone care nu au fost irigate niciodata. Incercam sa le reabilitam pe cele existente. In acest sens, bugetul ministerului a fost majorat special cu 100 de milioane de lei, pentru a putea suplimenta cu circa 200.000 de hectare suprafata care va fi irigata in acest an”, a adaugat Iie Sarbu.
Depozitele in lei ale populatiei, in crestere cu 24,8 la suta
La sfarsitul lunii aprilie 2009, masa monetara a tarii a fost de 176.365,6 milioane de lei, in crestere cu 0,6 la suta fata de luna martie a.c., potrivit unui comunicat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In ceea ce priveste creditul guvernamental acesta a crescut, in luna anterioara, cu 8,4 la suta, pana la suma de 31.776 milioane de lei. La 30 aprilie 2009, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 215,7 la suta fata de aceeasi perioada a anului precedent. De asemenea, un trend ascendent au cunoscut si depozitele in lei ale populatiei. Astfel, la sfarsitul lunii aprilie 2009, depozitele romanilor insumau 58.572,4 milioane lei, reprezentand o crestere cu 24,8 la suta comparativ cu data de 30 aprilie 2008.

Lefuri reduse cu 20 la suta, pe sase luni

Ca urmare a contextului economic dificil pe cu care se confrunta intreaga economie, circa 60 la suta dintre cei peste 9.000 de angajati ai grupului Rompetrol au consimtit sa le fie reduse cu 20 la suta salariile pe o perioada limitata, de sase luni. Masura a fost aplicata incepand chiar cu directorii grupului, in frunte cu Dinu Patriciu. Aceasta decizie a fost conditionata de atingerea unor performante economice, iar daca acest lucru nu se va intampla, masura taierii salariilor se va prelungi cu inca sase luni, afirma reprezentantii companiei. Pentru restul angajatilor, conducerea companiei a decis inghetarea lefurilor.
Vanzarile de autoturisme au scazut la jumatate
In luna anterioara, vanzarile de autoturisme in Romania au scazut cu 35,7 la suta fata de aceeasi luna a anului precedent, respectiv de la 23.164 unitati la 14.884 de unitati, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile. Cat priveste vanzarile de automobile noi produse in Romania acestea au consemnat o scadere de 56,1 la suta, de la 28.197 de unitati comercializate in primele patru luni din 2008, la 12.365 de unitati vandute in intervalul ianuarie – aprilie 2009.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedent* * *
Articolul următorPenultimul pas?