* Masura pentru combaterea evaziunii fiscale
Romanii care vor cumpara, de-acum incolo, masini noi din strainatate vor fi obligati sa treaca si pe la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), pentru a li se elibera un certificat fiscal din care sa rezulte ca au achitat taxa pe valoarea adaugata (TVA) aferenta. Acest certificat va fi prezentat in momentul inmatricularii in circulatie a autovehiculului in cauza. Potrivit presedintelui ANAF, Sorin Blejnar, o astfel de masura urmeaza a se regasi in noua forma a Codului Fiscal si are ca scop combaterea evaziunii fiscale, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport noi.

*Descrestere economica mai mica decat cea prognozata de FMI

Pana la primirea celei de-a doua transe a finantarii acordate de Fondul Monetar International, Romania intentioneaza sa se imprumute de pe pietele financiare internationale, in a doua jumatate a anului, a declarat presei Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor. Astfel, potrivit acestuia, o emisiune de obligatiuni ar putea avea loc incepand cu luna septembrie. Pe de alta parte, Dragoi considera ca Romania ar putea inregistra o contractie economica mai mica decat cea estimata de FMI, adica de 4 la suta, ca urmare a lansarii programelor guvernamentale de investitii pentru sprijinirea constructorilor auto sau pentru dezvoltarea infrastructurii.
*Bancile, mai blande cu recuperatorii de datorii
In ultima vreme, efectele crizei economico-financiara sunt tot mai serios resimtite si de catre persoanele juridice sau fizice debitoare la banci, in sensul scaderii capacitatii de plata pentru creditele contractate. Ca atare, pentru a-si usura, intr-un fel, munca si a mai scapa de stres, institutiile bancare isi dau firmele sau persoanele fizice debitoare pe mana societatilor specializate in recuperarea de datorii. Numai ca, daca in anul precedent, bancile pretindeau pentru o asemenea prestare de serviciu intre 12 si 17 la suta din valoarea sumelor de recuperat, in momentul de fata, aceste pretentii s-au redus aproape la jumatate, din cauza crizei de care aminteam.
*S-a reunit Comisia pentru recensamantul agricol din 2010
La sfarsitul saptamanii recent incheiate, a avut loc prima reuniune a Comisiei centrale pentru recensamantul general agricol din 2010, presedintele comisiei fiind desemnat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu. De asemenea, din comisie mai fac parte reprezentanti din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, precum si de la Institutul National de Statistica. In plan intern, viitorul recensamant permite obtinerea de date statistice comparabile cu cele ale celorlalte state UE, indispensabile implementarii politicii agricole comune, iar in plan extern, aceasta campanie fundamenteaza masurile pentru elaborarea planului national de dezvoltare rurala a Romaniei. Colectarea datelor se va efectua in perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011, prin metoda interviului fata in fata.Cheltuielile aferente acestei actiuni vor fi suportate din bugetele alocate celor trei institutii amintite.
*Inceperea executarii silite a debitorului, doar cu acordul instantei
De acum incolo, inceperea executarii silite a unei persoane fizice sau juridice debitoare se poate face doar cu acordul instantei judecatoresti, conform OUG nr. 42/2009, care a modificat Codul de procedura civila. Cererea de executare silita, insotita de titlul executoriu, se depune la executorul judecatoresc, iar acesta va solicita instantei incuviintarea executarii silite. Presedintele instantei se pronunta fara citarea partilor, iar incuviintarea cererii de executare silita nu este supusa niciunei cai de atac. Respingerea cererii de incuviintare a executarii silite poate fi atacata cu recurs numai de catre creditor, in termen de cinci zile de la comunicare. In cazul in care considera necesar, executorul judecatoresc ii poate solicita, in scris, debitorului, lamuriri in legatura cu veniturile si bunurile sale asupra carora se poate efectua executarea, pentru a-l determina sa se achite de bunavoie de obligatia sa, aratandu-i, in acelasi timp, si consecintele la care s-ar expune in cazul nerespectarii legii.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentDIN CULISE
Articolul următorDiabetul loveste in tineri