Un nou tratament pentru femeile cu cancer de san avansat sau metastazic a fost lansat in Romania, medicatia fiind recomandata dupa ce boala de care sufereau pacientele a progresat in pofida terapiilor standard, a anuntat seful sectiei Institutului Oncologic din Cluj, Alexandru Eniu. Produsul Tyverb (Lapatinib), apartinand companiei GlaxoSmithKline (GSK), este prima terapie orala tintita care se realizeaza prin patrunderea substantei active cu greutate moleculara mica in celula tumorala, unde inhiba doua proteine receptor a caror semnalizare este responsabila de proliferarea tumorala, a explicat medicul.
“Lapatinib reprezinta o noua terapie pentru pacientele cu o forma deosebit de agresiva de cancer de san avansat sau metastazic ale caror optiuni terapeutice sunt limitate dupa ce boala de care sufera a progresat rapid in pofida tratamentului cu terapiile standard”, a adaugat medicul Eniu. Noul produs a primit aprobare de comercializare conditionata din partea Comisiei Europene, avand la baza un studiu-pivot de faza III care a vizat femei cu cancer de san avansat sau metastazic. Un program extensiv de dezvoltare clinica va evalua produsul Lapatinib atat in monoterapie, cat si in combinatie cu alte forme de cancer de san, de la stadiul metastazic la cel incipient. Studiile sunt inca in desfasurare si sunt planificate sa acopere o serie de alte patologii tumorale solide, a precizat medicul clujean.
O aprobare de comercializare conditionata este acordata unui produs medicamentos care rezolva o necesitate medicala nesolutionata, atunci cand beneficiile pentru sanatate publica disponibile imediat depasesc riscurile inerente faptului ca sunt inca necesare date suplimentare. In cazul Lapatinib, GSK trebuie sa furnizeze mai multe date din sistemul pivot si o demonstratie suplimentara a incidentei scazute a recaderilor la nivelul sistemului nervos central, in acest scop urmand sa fie desfasurat un studiu. O aprobare de comercializare conditionata poate fi reinnoita anual. Cancerul de san este o afectiune in care celule maligne (canceroase) se dezvolta din tesutul mamar. Cel mai frecvent tip de cancer este carcinomul ductal, care se dezvolta din epiteliul ductal. Cancerul de san care se dezvolta la nivelul lobilor sau lobulilor se numeste carcinom lobular, acesta fiind cel mai frecvent cancer mamar bilateral.
Carcinomul mamar inflamator este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, in care sanul prezinta semne inflamatorii (roseata, caldura locala si tumefactie). Varsta si prezenta cancerului de san in familie creste riscul de aparitie a acestuia la descendenti.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEUROPAREREA MEA
Articolul următorCALENDARUL ZILEI