Mai putini aditivi in hrana animalelor

Incepand de anul acesta, Uniunea Europeana nu mai accepta folosirea substantelor din hrana animalelor, a pestilor si a pasarilor, impunand reducerea limitelor maxime la aditivii din furaje. De asemenea, prin noile directive, se urmareste protejarea sanatatii populatiei consumatoare de carne, lapte si oua.
In vederea alinierii la directivele europene, Autoritatea Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a emis un proiect de ordin pentru modificarea Normei sanitare si pentru siguranta alimentelor privind substantele nedorite din hrana pentru animale. Luand in calcul o parte dintre aditivii care se regasesc in furaje, in limite mai mari decat accepta Uniunea Europeana, nu este greu de imaginat cat de sanatoase sunt produsele de origine animala din care majoritatea populatiei se hraneste! Potrivit ordinului ANSVSA, trebuie redusa, la jumatate fata de normele actuale, concentratia de fluor din furajele destinate hranirii animalelor. Potrivit aceluiasi act normativ, fermierii nu vor mai putea folosi, in alimentatia animalelor, furaje cu seminte de buruieni si fructe nemacinate si nezdrobite care contin alcaloizi, glucozide sau alte substante toxice separate sau in combinatii. De asemenea, va trebui redusa concentratia de lasalocid de sodiu din furajele combinate pentru vitei, iepuri, animale producatoare de lapte, pasari ouatoare, curcani cu varsta mai mare de 12 saptamani si puicutele mai mari de 16 saptamani. Acelasi aditiv va fi pur si simplu retras din hrana puilor pentru ingrasare si a curcanilor mai mici de 12 saptamani, in perioada dinaintea sacrificarii. Narazinul este o alta substanta folosita in furajare si care va fi interzisa in hrana puilor pentru ingrasare, pe perioada dinaintea sacrificarii, pentru a nu altera calitatea carnii. Salinomicinul de sodiu nu va mai putea ajunge in hrana iepurilor si a puilor pentru ingrasare in perioada dinaintea sacrificarii. Se admite, in furajarea oilor, a caprelor, vacilor de lapte, a pasarilor ouatoare si a curcanilor mai mari de doua saptamani, un continut de maximum 1,2 mg/kg de monensin de sodiu. Acelasi aditiv, impreuna cu alte 7 substante prevazute in ordinul ANSVSA , nu mai poate fi utilizat in furajele combinate destinate puilor de ingrasare si a curcanilor mai mici de 16 saptamani in perioada dinaintea sacrificarii. Actul normativ emis de ANSVSA transpune Directiva Comisiei Europene privind substantele nedorite din furaje, astfel incat, evident, oficialii europeni vor sta cu ochii pe noi, sa vada cat de mult ne preocupa siguranta alimentelor, prin eliminarea sau reducerea masiva a aditivilor din hrana pentru animale.
Catalina STROE