Principele Radu si-a anuntat candidatura la presedintie printr-un discurs la Palatul Elisabeta la inceputul caruia a vorbit despre trecut si prezent.
Principele a spus ca acum 20 de ani “nu am tanjit doar dupa democratie si libertate, dar si dupa lege, adevar si dreptate, corectitudine, respect si demnitate”, dar ca “nu toate acestea au fost dobandite cu adevarat”. De aceea a intrebat unde suntem dupa 20 de ani si a continuat: “Politica nu a servit institutiile, ci si le-a aservit. Fara institutii puternice si respectate, alternanta partidelor la putere a facut inutil pana si votul negativ. Intr-un straniu mod democratic, oamenii vin la vot, dar votul lor nu mai conteaza din cauza celor alesi si a sistemului din care ei provin. Aceleasi persoane fac mereu jocul puterii, prizonieri ai propriului lor cerc, substituind bunul plac eticii institutionale”.
Principele Radu a declarat cu ocazia anuntarii candidaturii sale la Presedintie, ca un independent ofera garantia exercitarii mandatului de sef al statului intr-un mod “nealterat” de posibile interese – ca in cazul unui candidat provenind de la un partid.
Argumentele pentru validitatea propriei sale candidaturi au fost axate pe independenta sa in raport cu o forta politica sau alta. In acest sens, Principele Radu a explicat ca presedintele fost membru al unui partid “nu se poate distanta de acel partid, pentru a-i reprezenta pe toti romanii”.
Principele Radu a negat, in acelasi timp, orice legatura cu Securitatea. El leaga prezenta numelui sau pe lista posibililor colaboratori ai Securitatii de invitatia pe care a primit-o de la un sef al Securitatii de la Iasi in 1986, cand trebuia sa plece intr-un turneu in Israel alaturi de Olga Tudorache si Victor Rebengiuc. Principele a povestit ca a fost invitat sa colaboreze inainte de plecare, dar a refuzat, motiv pentru care plecarea a fost oprita si deblocata apoi datorita numelor importante de pe afis.
In legatura cu fondurile sale de campanie, Principele Radu a mentionat: “Banii Casei Regale nu sunt ai mei, sunt ai Regelui Mihai, iar veniturile mele sunt foarte modeste si nu voi participa cu fonduri proprii la campanie”.