In Monitorul Oficial nr. 201/30 martie 2009 a fost publicat Ordinul nr. 104/2009 al ministrului Agriculturii privind modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI „Renta viagera agricola” din Legea nr. 247/2005. La sugestia mai multor cititori care locuiesc in zona rurala a judetului, redam cateva dintre principalele modificari ale amintitului act normativ:
* Beneficiaza de renta viagera agricola si persoana pensionata pe caz de boala, gradele I si II, care, chiar daca nu a implinit varsta de 62 de ani, isi dovedeste incapacitatea de a munci cu decizie de la comisia de expertiza medicala, pe care o va prezenta in fiecare an la vizarea carnetului de rentier, cu exceptia celei ce apartine categoriei persoanelor care nu mai sunt supuse examenului anual, iar in decizie se consemneaza „nerevizuibil”, si care instraineaza prin acte intre vii, arendeaza terenuri agricole extravilane aflate in proprietate sau incheie acord cu investitorul, cu respectarea Legii nr. 1/2000 .
* Persoanele care solicita renta viagera agricola pot depune personal ori prin mandatar la orice birou judetean al Agentiei Domeniilor Statului o cerere, insotita de urmatoarele documente: copie de pe actul de identitate al solicitantului; copie de pe actul de instrainare autentificat sau, dupa caz, de pe titlul de proprietate al arendatorului si de pe contractul de arendare incheiat cu respectarea Legii arendarii sau copie de pe acordul incheiat cu investitorul, inregistrat la comisia judeteana de fond funciar; copie de pe decizia de la comisia de expertiza medicala – pentru solicitantii pensionati pe caz de boala .
* Pentru a intra in posesia rentei cuvenite, pana la data de 30 iunie a fiecarui an, rentierii se vor prezenta personal ori prin mandatar la orice birou judetean de renta viagera agricola, in vederea vizarii carnetelor de rentieri agricol, in baza carora Agentia Domeniilor Statului va plati renta viagera agricola .
La vizarea carnetelor, rentierii se vor prezenta cu actul de identitate in original si vor depune urmatoarele declaratii: o declaratie pe propria raspundere privind situatia contractelor de arendare, precizand daca acestea au fost in vigoare la sfarsitul anului pentru care se acorda renta; o declaratie pe propria raspundere potrivit careia, de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 247/2005, nu a detinut in proprietate terenuri agricole extravilane care, cumulate in timp, sa depaseasca suprafata de 10 hectare .
* Renta viagera agricola este personala si netransmisibila.
Aceasta se poate incasa doar de catre titularul carnetului de rentier agricol, de mandatar sau cu procura speciala autentificata ori de catre mostenitorul rentierului (in cazul decesului acestuia); dupa decesul rentierului, mostenitorii vor incasa renta datorata pana la data de 31 august a anului urmator celui pentru care aceasta este datorata, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de mostenitor, a certificatului de deces in original, precum si a carnetului de rentier agricol al defunctului ; in cazul persoanelor pentru care s-a efectuat plata pana la data de 31 august, insa acestea nu au intrat in posesia rentei, procedura de plata se poate relua si dupa acest termen, inclusiv in caz de deces, catre mostenitorii acestora.
C.D.