de George Cristian Maior
O simpla analiza istorica ne arata ca natiunea romana a fost mobilizata in adancimea structurilor sale sociale de trei mari proiecte de societate: constructia statului romanesc modern, proiectul unionist si procesul de aderare si integrare a Romaniei in structurile euro-atlantice (excludem proiectul comunist, impus din exterior). Fiecare dintre aceste trei proiecte a fost generat si animat de elite politice si intelectuale, beneficiind de efortul unor lideri exceptionali care au avut inteligenta sa valorifice optim contextele geopolitice favorabile ale timpului. Despre rolul elitelor politice in configurarea si dezvoltarea primelor doua mari proiecte romanesti de societate vorbesc la superlativ manualele de istorie. Mai putine lucruri se spun insa despre elitele politice si tehnocrate care, in mai putin de doua decenii, au facut posibil ultimul mare proiect de societate – aderarea si integrarea Romaniei in structurile euro-atlantice.
Noi, romanii, avem un pacat. Ne lasam adesea furati de dispute politice minore cantonate in mize frivole si pierdem din vedere marile procese strategice la care luam deja parte, gratie muncii sustinute a unor lideri tineri, cu solida baza profesionala, acei “tehnocrati” seriosi care ne reprezinta interesele si castiga victorii pentru Romania. “Noul Aliat” este cronica de substanta a unui asemenea tehnocrat care, intr-o maniera tacuta, dar sistematica, departe de orice efuziuni populist-publicitare, si-a pus amprenta asupra aderarii Romaniei la NATO, una dintre cele doua dimensiuni ale ultimului mare proiect romanesc.
Lucrarea lui George Maior este o demonstratie intelectuala care surprinde cu exactitate ce se ascunde in spatele dis- cursului public si al rezultatului politic si diplomatic. Lucrarea debuteaza cu un bagaj teoretic si de viziune solid, concentrat, care sintetizeaza provocarile lumii postmoderne in noul mediu al securitatii internationale. Stilul pragmatic al autorului este evidentiat prin intrarea rapida pe teritoriul concret al tranzitiei Romaniei de la modernitate la postmodernitate strategica, cu aplicatii directe in ceea ce priveste momentele esentiale care au marcat procesul aderarii Romaniei la NATO. Nu lipseste nici conceptul de securitate structurat in zona strategica a Marii Negre, dar prezentat intr-o viziune extinsa a regiunii, legata de Balcani, de Caucazul de Sud sau Orientul Apropiat si Mijlociu. Un capitol consistent este dedicat transformarii sectorului de securitate nationala, partea hard a reformei armatei romane, cu tot ce a presupus si presupune ea, de la relatia civili-militari, reducerea efectivelor si profesionalizarea lor, la diplomatia apararii. Studiul se incheie inspirat, prin prezentarea unei viziuni asupra a ceea ce urmeaza: politica si strategiile de securitate de maine, rolul NATO in dezvoltarea politicilor de securitate colectiva, locul Romaniei in noua arhitectura si adaptarea concreta la noile provocari prin reforma fortelor armate – sistemul de valori, politica de inzestrare si resursele care asigura trecerea de la armata de aparare la armata de securitate.
Meritul lui George Maior este ca, prin “Noul Aliat”, ne prezinta fundamentele deciziilor strategice din trecutul apropiat, din prezent, dar si din viitor, intr-o viziune integrata care ne arata ca pilonul “securitate” al celui de-al treilea mare proiect romanesc- integrarea euro-atlantica – a fost ridicat, dar trebuie, in continuare, consolidat si adaptat provocarilor. In paginile cartii identificam o busola exacta, care ne poate ghida fara probleme marile decizii privind politica de aparare a Romaniei la inceputul secolului al XXI-lea. George Maior ne spune ca al treilea mare proiect nu s-a incheiat. Dimpotriva, el abia acum se dezvolta. Am facut primii pasi, am aderat la NATO, la UE, dar adevarata sarcina este data de modul in care vom sti sa valorificam oportunitatea istorica a integrarii euro-atlantice pentru a construi o tara mai sigura, mai democratica, moderna si prospera. O provocare pentru urmatorii 20 de ani, demna de un mare proiect romanesc de societate, conceput de noi si implementat impreuna cu aliatii nostri.
R.S.