Putini dintre suporterii echipelor care privesc la joc formatia Vointa Livadea stiu ca din “curtea” acestei mici echipe a plecat singurul fotbalist de pe „Valea Slanicului”, care a evoluat in perioada anilor ‘80, in divizia A, mai exact la Rapid Bucuresti.
Acesta a fost talentatul mijlocas Gheorghe Nita. Dar, fotbalul organizat in aceasta localitate s-a sprijinit, ani buni, pe familia Nita, acestia aflandu-se “pe terenuri”, inca de la prima echipa constituita in Livadea. Aici, in jurul localitatii Varbilau, chiar de la infiintarea acestor echipe de pe „Valea Slanicului”, s-a creat in randul unor suporteri si chiar conducatori ai acestor formatii, mari pasiuni si chiar incrancenare. Jocurile derbi, dupa cum le numesc satenii din jurul comunei Varbilau, au fost intotdeauna cele in care se intalnesc cele cinci formatii din zona: cele doua Vointa, Livadea si Varbilau, Bradetul Stefesti, Avantul Bertea si Progresul Alunis. Aceste dispute directe au reusit, in anumite perioade de timp, sa scoata aproape un intreg sat la terenul de fotbal. In micuta asezare a comunei Varbilau, in satul Livadea, prima echipa de fotbal a fost organizata oficial in primavara lui 1952, dar a evoluat numai la intrecerile din Cupa Romaniei, purtand numele de Caminul Cultural Livadea. Dupa numai doi ani (1954) sub conducerea lui Petrus Dutescu, localnicii au amenajat un nou teren de fotbal (cel actual) si s-au reinscris la intrecerile din cadrul campionatului raional de fotbal sub numele de Vointa Livadea. Din lotul echipei care a participat la prima manifestare sportiva din localitate au facut parte, printre altii: Puiu Dan, Gogu Ionescu, Petrus Dutescu, Gheorghe Nita, Gogu Danciu, Stefan Nita, Gheorghe Anghel, Ionel Nita, Pompiliu Nita, Alexandru Dutescu, Aurel Bratescu, Ionel Dutescu, Traian Alecu, Mircea Alexandrescu, Titi Grigorescu, Ion Ionita, Aurel Nita.
Cel mai mare frate a fost Gheorghe NITA, care s-a nascut la 19 februarie 1965, la Livadea, comuna Varbilau – Prahova. A inceput fotbalul la formatia Metalul Plopeni, primul sau “dascal” fiind Victor (Vicu) Ionescu (1979), iar in 1982 a fost promovat la echipa de seniori de catre antrenorul Alexandru Pall. In acea perioada, prezenta in teren a unui junior era obligatorie la echipele care nu aveau jucatori selectionati in lotul echipei nationale de juniori ,,Luceafarul”. In vara lui 1984 este transferat la Petrolul Baicoi de unde in anul 1985 este inrolat in randurile echipei Rapid Bucuresti. In “Giulesti”, sub conducerea fostului international Nicolae Lupescu a debutat in Divizia A, la 10 mai 1986, in partida Rapid – Universitatea Craiova, rezultat 0-7. Din lotul echipei bucurestene au facut parte, in acel sezon, jucatori precum Ion Manu, Leontin Toader, Aurelian Marinescu, Gheorghe Cirstea, Marian Rada, Aurel Mincu, Ioan Bacos, Ion
“Lita” Dumitru, Ioan Goanta, Stefan Popa, Mario Agiu, Constantin Cioaca, Iosif Damaschin, Marian Grigore, Nicolae Manea, Petrus Dan Parvu, Leonard Mario Strizu, Eugeniu Teodorescu si Fanel Tira. Pe prima scena a fotbalului romanesc a sustinut 16 jocuri cu formatia din “Giulesti”. Pentru returul editiei de campionat 1986-1987 se intoarce la Petrolul Baicoi de unde este transferat de Metalul Plopeni. Jucator cu un foarte bun randament, calitatile sale au constat intr-o pozitie energica in teren, un bun acrosaj al mingilor si un precis joc de cap, a fost folosit ca mijlocas in fata apararii unde destrama foarte multe atacuri adverse. A evoluat, in continuare, la Metalul Filipestii de Padure un retur (1990-1991), Metalul Plopeni (1994-1997) si Metalul Baicoi (1994-1997), unde a functionat si ca antrenor secund al echipei. Fratele sau, Mircea Victor NITA, nascut la 13 septembrie 1968, este un produs fotbalistic al pepinierei plopenare condusa de Tudor Manolache, antrenor cu care si-a inceput activitatea de jucator. Debutul in “fotbalul mare” l-a avut in anul 1985, reusind cu Metalul Plopeni revenirea pe scena diviziei B. Dupa un deceniu de activitate la Plopeni, a plecat impreuna cu antrenorul Mircea Dridea la Metalul Filipestii de Padure, unde a cucerit titlul de campion judetean, editia 1995-1996. Din lotul echipei ce a obtinut promovarea in campionatul republican au facut parte jucatorii: Gheorghe Liliac, Cristian Ene, Marian Petrescu, Nicolae Bunghez, Constantin Ungureanu, Nicolae Ionica, Vasile Lupsa, Ion Cernica, Florin Matei, Nicolae Grigoras, Florin Ojica, Nicolae Raducanu, Marian Radu, Nicolae Morarescu, Viorel Constantin Caunei, Daniel Nita, Catalin Irimia, Claudiu Scurtu, Silviu Ungureanu, Viorel Achim, George Catalin Vasiloiu, Ovidiu Preda, Marian Neagu, Ion Stoiciu si Sandu Teasa presedinte- Constantin Ciocoiu. Ca jucator s-a remarcat datorita unor calitati tehnice bune si spiritului de combativitate si poate fi socotit unul dintre cele mai bune produse ale Centrului de copii si juniori din Plopeni in perioada mandatului lui Tudor Manolache. A urmat o scurta revenire la Plopeni (1998-2000) si, timp de aproape un deceniu se afla in randurile jucatorilor din formatia Vointa Livadea, devenind unul dintre veteranii fotbalului prahovean, fiind inca in activitate.
Constantin DUMITRU – PLOPENI