In preajma Sarbatorilor de Pasti, Executivul s-a gandit sa le faca o surpriza placuta agricultorilor, in sensul ca au fost suplimentate subventiile acordate producatorilor din sectorul zootehnic- pentru sustinerea productiei de carne, lapte si oua, dar si a celor care se ocupa cu cresterea albinelor. Astfel, au fost majorate sumele alocate pentru:
* introducerea la nivelul fermelor a biotehnologiilor si a practicilor moderne de reproductie, respectiv de la 500.000 de lei –la 900.000 de lei;
* imbunatatirea calitatii productiei de carne de porcine – de la 200 milioane de lei la 237 milioane de lei;
* sustinerea productiei de carne si oua – de la 259 de milioane lei la 326,4 milioane de lei;
* imbunatatirea calitatii laptelui de vaca destinat procesarii pentru atingerea standardelor de calitate din Uniunea Europeana – de la 120 milioane de lei la 215 milioane de lei;
* imbunatatirea calitatii mierii – de la 11 milioane de lei la 14,87 milioane de lei.
De precizat ca nivelul alocatiei financiare pentru fiecare categorie de sprijin a ramas nemodificat. Cat priveste valoarea totala a sprijinului financiar destinat producatorilor din sectorul zootehnic aceasta se ridica la 798,121 milioane lei.
***
De asemenea, in aceeasi sedinta de Guvern, au fost aprobate noi masuri in vederea protejarii teritoriului Romaniei impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale.
C.D.