Pe cruce nu va scrie Jaap and Basescu

Florin TANASESCU

La Cotroceni a venit, ieri, Jaap de Hoop. Cine este el ? Unul care poarta tot respectul pentru luptele eroice duse de catre militarii romani in Afganistan, nu la Marasti, Oituz, Marasesti. Unul care a multumit natiei nu pentru primirea cu paine si sare, ci pentru modul in care a fost organizat Summitul NATO, al carui parastas il facem, in curand, de-un an. Personaj care si-a exprimat “sincerele condoleante” celor 11 familii care si‑au pierdut fiii sau tatii pe “teatrul” frontului din Afganistan, ceva mai bine regizat decat un blat din fotbalul romanesc.
Jaap, in calitate oficiala – de secretar general al NATO, si neoficiala – de emisar al mortii – a mai cerut tarii inca 140-150 (ce conteaza plus/minus zece la numararea mortilor) de militari romani pe frontul nimanui. Acest emisar al mortii – un domn scrobit cu coasa, care zambeste frumos in fata bliturilor, pentru a implanta pumnalul in spatele romanilor – care cere jertfa pe altarul intereselor NATO, care se confunda cu SUA si Obama – in care, vai , cate sperante ne-am pus ! In ceea ce-l priveste pe “locatarul gazda“ de la Cotroceni, cel care se vrea reales in toamna, sa ne aducem aminte de ceea ce le-a spus el reprezentantilor ONG, cand au venit sa-i solicite oprirea “codurilor”. “Unii vin la Cotroceni pentru a se fotografia cu presedintele”. Traian, de ce nu i-ai spus si lui Jaap acelasi lucru, cat e el de secretar pe la ONU si are numele de familie Scheffer? Desigur, este posibil ca primul ales sa-l fi intrebat pe Jaap care-i sunt revendicarile si sa-i arate lista, iar oficialul s-ar fi conformat, fiindca pe lista nu scria “Opriti trimiterea de romani in Afganistan !”, ci trimiteti alti flacai pe-acolo, ca mai aveti loc de cruci in cimitire. 150 de prezumtivi morti sau raniti.
Desigur, in toate exista o justificare. Pentru NATO, oficial – mentinerea pacii pe Terra. Neoficial – debarasarea sponsorilor de la vremea candidaturii de stocurile de armament ( ce, ati auzit ca vreo fabrica de profil sa dea faliment, in afara de UM Plopeni ?). Pentru Traian, insa – angajamentul luat in fata NATO, chipurile !, de parca i-ar fi promis cate-n luna si-n alea 52 de stele ale steagului SUA!
Nu Jaap trimite coroanele pentru inmormantari. Nu cele doua prenume ale lui vor fi scrise pe crucea celui de-al doisprezecelea mort. Poate ne vom “lauda” si noi ca am fost “looseri” intr-un microVietnam – daca vom avea talentul pe care-l au numai baietii de peste Ocean, de a scoate pelicule cu incasari record din tragediile conationalilor.
Remember acum un an: la al saptelea militar mort prin Afganistan, Basescu se afla la o nunta, prin Ardeal; la urmatorul – probabil, la vreun botez!
Cum spuneam pe crucea rastignitilor din razboiul altora nu va scrie in niciun caz, Jaap de Hoop sau Traian Basescu. Ei mananca doar coliva.