Suprimati raul!

Leon CHIRILA


Natura irumpe in florile vegetatiei care, in plina primavara, isi reia un nou curs al vietii sale ciclice. Este o imbinare a frumosului natural cu asteptarile noastre de mai bine, cu senzatia ca schimbarea fireasca a naturii – dupa o iarna in care am simtit ce inseamna si criza economico-financiara mondiala – ne face mai buni, mai intelepti, mai intelegatori, mai pasnici. Aceasta nu inseamna, neparat, ca pana acum, multi dintre noi nu am dovedit virtutile amintite, dar este in firea omului ca, odata cu schimbarea naturii, cu explozia aceasta de viata pe care o declanseaza, sa ne dorim si noi, de la noi insine, mai mult decat pana acum. Si asta deoarece, privind inapoi, ne dam seama ca nu intotdeauna am facut ceea ce era cel mai bine, ca am avut si indoieli asupra unor proceduri la care am recurs, ca efectul activitatii noastre a creat, uneori, si disconfort – ca sa nu-i spunem altfel – unora dintre apropiati sau necunoscuti.
Asadar, vrem ca, in miez de primavara, sa fim mai altfel decat pana acum, si nu doar pentru ca ne da ghes natura, ci pentru ca viata insasi ne solicita. Sesizam, astfel, pe pielea noastra, cat de greu este cand tara nu “merge”, cand la necazurile pe care noi ni le facem unii altora, se adauga si relele de dincolo de noi.
Ne aflam insa, si in preajma marii sarbatori a crestinatatii, Invierea lui Iisus Hristos fiind inca un motiv sa adastam la ceea ce este bine, la ceea ce nu este bine si la cum trebuie sa procedam, in consecinta. Am repetat intentionat “este bine” si “nu este bine” pentru a evita eu insumi adversativul binelui – cuvantul rau – pentru ca el, parca, dintotdeauna, isi face loc mai repede printre noi, fara macar sa sesizam. Raul nu face bine nici la unghii – ar spune omul pus pe sotii – dar iata ca, in jurul nostru, raul sta la panda pentru a gasi fisura prin care sa se insinueze in fiinta noastra, sa ne atace. Si trebuie sa spunem – asa cum o stie toata lumea – ca raul nu este ceva palpabil, nu este material, ci face parte din trairile generate de situatii pe care nu le doresti, care iti creeaza dificultati. Este rau cand nu mai ai un loc de munca, este rau cand leafa sau pensia nu-ti ajung, este rau cand cineva drag sau apropiat sufera de o boala, este rau cand politicienii iti promit una si fac cu totul altceva, si tot astfel de exemple nu-s deloc putine. Exista insa si un rau general produs, cum spuneam, de criza mondiala, sau de razboaie, de terorism sau de guvernari potrivnice interesului populatiei guvernate. Asa se face , iata, ca se sufera pentru ca osteni romani mor, pe-aiurea, pentru “pacea mondiala”, ca raul bantuie peste Prut, acolo unde fratii nostri vor sa aiba o viata demna, sa nu mai fie robii unui sistem oprimant. Suntem, deci, martorii atator rele incat, asemenea batranilor, ne miram ca oamenii le mai pot duce. Dar le suportam, traim sub ele si impreuna cu ele, sperand ca, precum schimba primavara oranduielile iernii, tot astfel, si oamenii vor reusi sa depaseasca necazurile. Cu atat mai mult cu cat, Pastele – sarbatoarea Invierii Domnului – ne motiveaza o data in plus, sa strangulam raul, oriunde s-ar afla, sa dam frau liber binelui care sa ne faca viata mai usoara si sa ne bucuram de ea.
Suprimati, asadar, raul din jurul vostru spre binele nostru si al tuturor !