Suspiciune de intrare pe fals si in avocatura ?
“Exista semnale publice din care rezulta ca a existat posibilitatea obtinerii unor diplome de licenta de drept, fara absolvirea efectiva a cursurilor unor facultati de drept, legal acreditate”, este semmnalul de alarma tras, recent, de catre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR).
Si, pentru a nu exista, probabil, inca un scandal de tipul diplomelor false, Comisia permanenta a UNBR a hotarat ca, pana la data de 1 iulie 2009, barourile din tara sa verifice dosarele profesionale ale tuturor avocatilor inscrisi incepand cu data de 1 iunie 1995 si pana in prezent.
De asemenea, comisiile acestora sunt obligate ca, pana la data de 30 august, sa verifice concordanta intre deciziile de intrare in barou, pe de o parte, si deciziile de primire in profesie.
“In cazul in care se constata existenta unor diplome false, folosite pentru inscrierea in barouri, decanii sunt obligati sa ia masurile prevazute de lege”, se mai prevede in comunicat.
In legatura cu acest aspect, interlocutor ne-a fost avocat Gitana Volosevici – decan al Baroului Prahova.
Doar mici discrepante
Decizia ar veni, conform decanului Baroului Prahova, Gitana Volosevici (in foto) ca urmare a scandalului diplomelor false, si ar fi “doar o masura de preventie, ca urmare a faptului ca in mass-media au fost semnalate tot felul de nereguli privind aparitia unor diplome false in diverse domenii. Pe de alta parte, hotararea UNBR este motivata si de faptul ca, la data intrarii in avocatura, prin examen, dovada absolvirii unei facultati de profil se facea pe baza unei adeverinte, examenul de intrare in barou fiind foarte apropiat, ca timp, de cel al absolvirii. In astfel de cazuri, era suficienta o adeverinta care sa tina locul diplomei si al foii matricole, pentru ca, ulterior, cel care intra in avocatura sa aduca sau nu diploma in copie. Aici ar putea exista eventuale discrepante si, din cate cunosc eu, la aceste cazuri face referire UNBR”.
De ce 1995 ?
Inainte de 1989 se intra in avocatura prin repartitie, deci nu se punea problema vreunei suspiciuni. Apoi, intre anii 1990 si 1995, nu au existat atat de multe universitati de profil in tara, si, pe cale de consecinta, nici nu erau atat de multi absolventi ai facultatilor de drept.
Pe de alta parte, conform interlocutoarei noastre, “explozia” universitatilor particulare a fost primul pas care a condus la suspiciuni. De asemenea, la acea data – anul 1995 – au existat multe controverse in ceea ce priveste acreditarea sau neacreditarea unor facultati. „De aici suspiciunea – repet, suspiciunea si nimic altceva – ca ar exista avocati intrati fara diploma in barou. Si, din cate cunosc eu, nu numai in Prahova este exclus acest lucru, ci in toata barourile din tara nu stiu sa existe suspiciunea ca ar fi vreun caz concret. Dar, este mai bine sa controlam si sa evitam orice urma de banuiala!”.
La verificat, peste 500 de avocati
Baroul Prahova numara, la ora actuala, peste 500 de avocati. Din 1995 si pana acum, numarul acestora a fost aproximativ acelasi. Dupa sistemul “veniri – plecari”, unii au intrat in bransa, iar altii s-au transferat. In cazul acestora din urma, obligatia de a fi controlati revine institutiei la care au noul loc de munca.
Mai exista si o alta categorie de aparatori – avocatii incompatibili – care va face obiectul unei analize aparte, desi se pare ca in Prahova nu este cazul de asa ceva.
Fapt este ca luarea la puricat a dosarelor va dura cateva saptamani, iar „campania” de verificare a dosarelor va incepe dupa sustinerea examenului de definitivat. Cum termenul limita este de 1 iulie 2009, cel mai probabil, in luna mai se va lua la mana arhiva avocatilor.
Fl.TANASESCU