Credinciosii ortodocsi intra de luni, in Saptamana Mare, in timpul careia isi aduc aminte de ultimele zile ale lui Iisus pe pamant si de chinurile si umilintele la care a fost supus, inainte de a muri si de a invia, dupa trei zile. Despre importanta postului si despre cele mai semnificative momente din Saptamana Patimilor, am stat de vorba cu protoiereul Stefan Musat, de la Protoieria Ploiesti.

„Incepe o perioada de traire duhovniceasca intensa”

Postul Pastelui este cel mai aspru din an si tine sapte saptamani. Ultimele sapte zile ale sale reprezinta o perioada „De traire intensa din punct de vedere duhovnicesc”, ne-a precizat acesta. Crestinii sunt indemnati sa se roage, sa tina post si sa se dedice faptelor de milostenie. Unele persoane aleg sa se abtina de la mancaruri cu carne, lactate sau de la vicii, doar in Saptamana Mare, dar ” Postul da valoare omului daca este tinut integral. Desigur, nu putem obliga pe nimeni sa-l tina, si cu atat mai putin persoanele bolnave, in varsta, femeile insarcinate, cele care alapteaza, copiii, dar el este important pentru cei care doresc sa fie mantuiti”, a precizat protoiereul. In Saptamana Patimilor, cand sunt rememorate chinurile lui Iisus, persoanele care nu au afectiuni pot tine post negru sau post aspru, pentru purificarea trupeasca si spirituala. In toata saptamana dinaintea Invierii Domnului, credinciosii vin in lacasurile de cult, pentru a participa la momente liturgice si rugaciuni – acestea din urma fiind „hrana” sufletului. „Din pacate, astazi, oamenii nu mai stiu sa se roage, ii ofera de toate trupului, dar sufletului – putine. Or, Biserica vrea sa-i determine pe oameni sa aiba constiinta treaza, sa-si dea seama cand gresesc, sa constientizeze ca sunt trecatori pe pamant si ca sufletul este adevarata valoare, el ramane pentru vesnicie”, ne-a mai declarat Stefan Musat. In Postul Mare, preotii ii asteapta pe crestini sa marturiseasca pacatele si sa se impartaseasca – asa cum ar trebui sa faca, de altfel, si in restul anului, o data la 40 de zile. Interlocutorul nostru ii sfatuieste, insa, pe credinciosi, sa nu amane acest moment pentru ultimele zile ale Saptamanii Patimilor, deoarece preotii vor fi zilnic in biserica.
Sarbatorile Pascale incep cu Duminica Floriilor, cand crestinii evoca ziua intrarii lui Iisus in Ierusalim, calare pe un asin. Atunci, Hristos a fost primit de locuitori ca un imparat, cu flori si ovatii. Luni si marti sunt zilele in care mai marii poporului evreu se gandeau cum sa-l prinda pe fiul lui Dumnezeu. Miercuri au luat decizia sa il prinda, a doua zi a fost arestat, iar judecata a avut loc toata noaptea de joi spre vineri. Vineri a avut loc rastignirea, iar la ceasul al noualea (adica la ora trei dupa-amiaza), Iisus si-a dat duhul. Sambata, trupul Sau a ramas in mormant, iar duminica a inviat.
Incepand din Duminica Floriilor si pana vineri inclusiv, in biserici au loc Deniile – slujbe care premerg, de fapt, zilele liturgice. Luni, miercuri si vineri, se savarseste Taina Sfantului Maslu. In primele zile din Saptamana Mare, preotii se ocupa, in special, de pregatirea spirituala a oamenilor pentru Inviere, spovedindu-i si impartasindu-i. Tot atunci vin si persoanele bolnave pentru marturisirea pacatelor si pentru impartasanie.
In Joia Mare are loc Liturghia Sfantului Vasile cel Mare, unita cu Vecernia, iar seara – Denia celor 12 Evanghelii. In aceasta zi a avut loc Cina cea de Taina, cand Iisus a instituit Epicleza – momentul sfintirii cinstitelor daruri – si cand l-a demascat pe tradatorul Sau. In Vinerea Mare, crestinii trec pe sub masa – aceasta simbolizand mormantul lui Hristos. Pentru ca vineri a murit Iisus, crestinii participa la Denia Prohodului. Seara, are loc Ocolirea bisericii cu Sfantul Epitaf, de catre preoti si credinciosi. Acest ritual simbolizeaza momentul de dinaintea asezarii in mormant a lui Hristos.
Sambata este ziua in care trupul Lui zace in mormant. In biserici se fac ultimele pregatiri duhovnicesti pentru Inviere : se spovedesc si se impartasesc copiii si adultii care nu au facut-o pana atunci. In biserici se slujesc Vecernia si Liturghia Sfantului Vasile cel Mare.
La 12 noaptea toti crestinii se aduna la lacasurile de cult pentru a lua lumina si a se bucura, impreuna, de miracolul Invierii.
Ana-Maria MAXIM