Bugetul statului – prejudiciat cu 39 milioane de lei
Desigur, e vechi obiceiul prin care unii dintre administratorii societatilor comerciale cauta fel si fel de subterfugii pentru a se sustrage de la plata integrala a darilor catre bugetul statului. De aceea, nici inspectorii Fiscului Prahova nu s-au aratat deloc surprinsi de varietatea ilegalitatilor depistate, cu ocazia controalelor efectuate in trimestrul precedent: neinregistrarea integrala a veniturilor in contabilitate si nerespectarea prevederilor legale privind deductibilitatea cheltuielilor; diminuarea impozitului pe profit ca urmare a neevidentiarii in totalitate a veniturilor obtinute; necuprinderea in baza de calcul a taxei pe valoare adaugata a tuturor operatiunilor taxabile realizate; deducerea taxei pe valoarea adaugata fara existenta documentelor legale emise de furnizori. La finalul controlului, inspectorii Fiscului au calculat sume suplimentare neachitate la buget in valoare de peste 39.000.000 de lei. Totodata, firmele gasite in neregula au fost amendate, in total, cu 1.594.000 de lei. De asemenea, sumelor mentionate li s-au adaugat 1.286.000 lei – reprezentand diferente neachitate de contributii de asigurari sociale, contributii de asigurari sociale de sanatate sau contributii destinate fondului de somaj.
Miting la care au participat 10.000 de ceferisti
Ieri, intre orele 10.30 – 14.30, aproximativ 10.000 de ceferisti (intre care circa 1000 au provenit de la filialele CFR din Prahova) au organizat un miting de protest in fata sediului Ministerului Transporturilor, urmat de un mars pana la Palatul Victoria si retur. Acestia au fost nemultumiti ca autoritatile vor sa disponibilizeze 12.000 de angajati de la Caile Ferate Romane (din totalul celor 65.000). Prezent in mijlocul protestatarilor, Gheorghe Chirita – liderul Sindicatului Depoului CFR Ploiesti – ne-a declarat ca, dupa incheierea mitingului, a fost inaintata ministerului de resort si Guvernului o petitie continand cinci dintre principalele revendicari ale sindicalistilor:oprirea disponibilizarilor de personal – cu exceptia celor aflati la varsta pensionarii; anularea datoriilor inregistrate de Compania CFR Infrastructura si achizitionarea energiei electrice de catre operatorii feroviari direct de la furnizori; interventia statului in vederea opririi declinului tehnic al sistemului feroviar; reducerea salariilor directorilor celor trei companii feroviare (Marfa, Infrastructura, Calatori) si a personalului TESA. „In acelasi timp, noi suntem de acord cu inghetarea salariilor pe acest an, precum si cu suspendarea unor sporuri. Daca autoritatile nu vor tine cont de revendicarile noastre, vom trece la alte forme de protest sindicale, inclusiv greva generala”, a adaugat Chirita.
Masa monetara a Romaniei, in scadere
La sfarsitul lunii martie, masa monetara a tarii noastre a fost de 175.288,2 milioane de lei, in scadere cu 0,5 la suta fata de luna februarie 2009, dar in crestere cu 15,4 la suta – in raport cu luna martie 2008, conform datelor comunicate de Banca Nationala a Romaniei. In ceea ce priveste creditul guvernamental (acordat de administratia centrala, administratiile locale sau administratiile sistemelor de asigurari sociale), acesta a crescut, in luna anterioara, cu 18 la suta, pana la suma de 29.308,3 milioane de lei. Comparativ cu 31 martie 2008, creditul guvernamental a inregistrat, la finele lunii martie 2009, o crestere de 189,3 la suta.
Industria prelucratoare, comertul si prestarile de servicii, in regres
Industria prelucratoare, comertul cu amanuntul, dar si prestarile de servicii vor scadea semnificativ, in actualul trimestru, ca urmare a efectelor crizei economico-financiare, potrivit unui studiu al Institutului National de Statistica. Astfel, cele mai mari reduceri ale comenzilor se vor inregistra in sectorul metalurgie (circa 20 la suta), urmat de comertul cu amanuntul – unde marii furnizori isi vor diminua comenzile cu 14 la suta.