Numarul angajatilor, in scadere
La sfarsitul lunii februarie a.c., in judetul nostru erau angajate cu forme legale 190.828 de persoane, mai putine cu 1.659 de persoane fata de luna ianuarie 2009, potrivit datelor Directiei de Statistica Prahova. Cat priveste salariul mediu nominal net, acesta a fost, in luna februarie 2009, in valoare de 1.244 de lei, in crestere cu 17,9 la suta comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior.
Ministerul Muncii – in avantaj la rectificarea bugetara
In urma rectificarii bugetare decise de Guvern, la sfarsitul saptamanii trecute, ministerele cele mai afectate sunt Ministerul Agriculturii – din al carui buget au fost taiate doua miliarde de lei, Ministerul Apararii Nationale (- 696,4 milioane de lei), Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (- 676 milioane de lei), Ministerul Administratiei si Internelor (- 427 milioane de lei), Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (- 203,7 milioane de lei), Ministerul Mediului (- 139,3 milioane de lei), Ministerul Finantelor Publice (- 95,4 milioane de lei), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (- 87,4 milioane de lei), Ministerul Afacerilor Externe (- 47,8 milioane de lei), Ministerul Justitiei (- 61,2 milioane de lei), Ministerul Economiei (- 47,5 milioane de lei), Ministerul Tineretului si Sportului (- 42 milioane de lei) si Ministerul Turismului (- 39,9 milioane de lei). Ceva mai putin afectate sunt Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National (careia i s-a diminuat bugetul cu 28,5 milioane de lei), Ministerul Sanatatii (- 22,5 milioane de lei), Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (- 19,5 milioane de lei), Ministerul Public (- 27,9 milioane de lei) si Ministerul pentru IMM-uri, Comert si Mediul de Afaceri (- 7,2 milioane de lei). Singurul minister caruia i s-a suplimentat bugetul, respectiv cu 1,3 miliarde de lei, a fost Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Explicatia este cat se poate de simpla: in loc de 550.000 de someri, cat estimase, initial, Executivul ca se vor inregistra la sfarsitul acestui an, va fi nevoie de acordarea ajutorului de somaj pentru aproximativ 800.000 de persoane care vor ramane fara slujbe, ca efect al intetirii crizei economico-financiare.
15.471 de someri, la finele lui februarie
Numarul somerilor inregistrati, la sfarsitul lunii februarie 2009, se ridica la 15.471 de persoane, cu 1.069 de persoane mai multe comparativ cu luna ianuarie a acestui an, conform comunicatului Directiei Judetene de Statistica. Din numarul total al celor ramasi fara loc de munca, femeile reprezentau aproximativ 46 la suta. Rata somajului inregistrata, in luna februarie 2009, a fost de 4,9 la suta, comparativ cu 3,8 la suta in perioada similara a anului precedent. In cazul femeilor, rata somajului a fost, in februarie anul acesta, ceva mai mare (5,2 la suta), iar cea a barbatilor – 4,7 la suta.
La nivelul U E- peste 4.500.000 de disponibilizati
Efectele crizei economico-financiare isi pun tot mai mult amprenta si pe piata muncii din statele Uniunii Europene. Astfel, potrivit organizatiei patronale Business Europe, pana la sfarsitul anului in curs ar putea fi concediati peste 4,5 milioane de angajati, adica in plus cu un milion fata de previziunile initiale ale expertilor Comisiei Europene. La fel ca si in Romania, sectorul cel mai afectat, la nivel european, a fost cel al industriei de autoturisme – unde, pana acum, si-au pierdut locurile de munca peste 33.400 de lucratori, urmat de comert si de brokeraj – cu peste 44.000 de disponibilizati, in total.
Agentii, pe lista neagra
Pentru reducerea drastica a cheltuielilor bugetare, Executivul are in vedere, intre alte masuri, diminuarea semnificativa a numarului de agentii guvernamentale. Legat de acest subiect, fostul ministru al Muncii, Mariana Campeanu, merge chiar mai departe, considerand ca doua dintre aceste agentii – respectiv cea pentru protectia copilului si cea pentru persoanele cu handicap – „ar trebui chiar desfiintate, deoarece activitatea acestora a fost preluata de catre consiliile judetene, iar aceste agentii nu mai au nicio structura, ca atare acei functionari nu stiu cu ce se mai ocupa”. De asemenea, Mariana Campeanu considera ca si Inspectia Muncii – institutie aflata in subordinea Ministerului Muncii – „ar trebui restructurata din temelii, pentru a corespunde necesitatilor actuale”.