In momentul de fata, 88,1 la suta dintre exporturile romanesti sunt destinate tarilor europene, dintre care 70,4 la suta – statelor membre UE. Diferenta de 11,9 la suta dintre produsele autohtone sunt livrate pe diverse piete din Asia, Orientul Mijlociu, America de Sud s.a., ceea ce inseamna cu mult sub posibilitatile reale ale Romaniei, in contextul in care majoritatea statelor din aceste zone sunt mult mai putin lovite de efectele crizei economice, in comparatie cu tarile europene.
Pentru a profita de o asemenea oportunitate, conducerea Ministerului Intreprinderilor Mici, Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri (MIMMCMA) a decis infiintarea mai multor centre comerciale de promovare a produselor romanesti pe aceste piete – respectiv in China, India, Egipt, Singapore etc. „Uitati-va cum procedeaza ambasadorii multor state aflati in Romania. Fiecare dintre ei este preocupat mai putin de aspectele politice, culturale sau sociale ale tarii noastre, ci au in vedere, in primul rand, modalitatile de a-i sprijini cat mai eficient pe investitorii proveniti din tarile lor. De ce n-am face si noi la fel? Este inadmisibil, spre exemplu, ca oamenii de afaceri din Republica Moldova sa aiba in Romania circa 10.000 de firme, iar in tara vecina sa functioneze doar 600 de societati comerciale cu capital romanesc! Pentru a rezista concurentei externe si a tine, cat de cat, somajul sub control trebuie sa promovam, mult mai agresiv decat am facut-o pana acum, produsele romanesti pe terte piete”, ne-a declarat ministrul IMM-urilor, Constantin Nita, prezent, zilele trecute, la Ploiesti.
Pentru a revitaliza exportul romanesc, in urma cu cateva zile au fost chemati in tara toti cei 130 de reprezentanti comerciali ai Romaniei, atasati pe langa diverse ambasade. Acestora li s-a pus foarte serios in vedere ca, daca nu vor schimba, in mod semnificativ, volumul schimburilor comerciale ale Romaniei cu tara unde au fost trimisi, vor fi chemati acasa, la finalul anului. „Acesti reprezentanti comerciali au fost trimisi in strainatate pe banii statului tocmai pentru a sta, non-stop, la dispozitia intreprinzatorilor romani. Adica, sa-i ajute pe acestia cu informatii despre pietele respective, despre oportunitatile de afaceri sau noutatile legislative care i-ar putea interesa pe conationalii nostri. In masura in care vom constata ca acest sprijin nu exista, atunci ii vom chema in tara pe acei reprezentanti comerciali care nu-si fac treaba”, a adaugat ministrul Nita.
C. DUMITRU