In Ploiesti, situatiile in care arborii devin motiv de nemultumire pentru unii cetateni nu sunt deloc rare. Drept dovada pot sta cele 535 de cereri de doborare a copacilor si de taiere a crengilor uscate sau degradate, adresate Administratiei Domeniului Public si Privat (ADPP) Ploiesti, in anul 2008. Motivele cele mai des invocate de catre ploiesteni in aceste solicitari sunt acelea ca, fie copacii se afla situati la o distanta prea mica de bloc si crengile acestora umbresc apartamentele, ceea ce are drept rezultat formarea igrasiei, fie crengile lovesc in geamuri sau sunt partial desprinse si pun in pericol siguranta cetatenilor dar, mai ales, existenta unor copaci prea inclinati, ce se pot prabusi din cauza starii avansate de degradare. De altfel, ploiestenii sunt foarte precauti indeosebi atunci cand se anunta furtuni – perioada in care, conform spuselor purtatorului de cuvant al ADPP Ploiesti, Adela Fratila, institutia primeste o avalansa de cereri pentru a indeparta pericolul reprezentat de un copac considerat prea batran pentru a rezista intemperiilor vremii.
Asociatiile de proprietari care se confrunta cu „copaci-problema” pot depune la ADPP o cerere prin intermediul presedintelui sau al administratorului lor. Solicitarea trebuie sa aiba acordul majoritar al locatarilor, sa contina stampila si codul fiscal ale asociatiei respective.
Un inspector al Serviciului Spatii Verzi al ADPP Ploiesti se va deplasa apoi, pe teren, la locatia specificata, unde va stabili daca se va da aviz de doborare a arborelui in cauza. Pe adresa asociatiei va fi trimis un raspuns si, in cazul in care acesta este pozitiv, se comunica toate conditiile ce trebuie indeplinite pentru demararea actiunii – operatiunile efectuandu-se fara niciun fel de costuri.
Pentru lucrarile de doborare a arborilor de pe proprietatile particulare este necesar, de asemenea, aviz din partea ADPP Ploiesti, acestea realizandu-se ori de catre institutia amintita – in baza unor tarife aprobate prin hotarare a Consiliului Local, ori de catre o firma privata de profil, in functie de optiunea proprietarului terenului respectiv.
In vederea refacerii fondului vegetal, cei care au solicitat doborarea unui copac au obligatia ca pentru fiecare exemplar taiat sa planteze alti doi sau 10 arbusti. In acest sens, solicitantii vor incheia cu ADPP un angajament de plantare in regim propriu sau vor achita contravaloarea materialului saditor ce va fi asigurat si plantat de catre angajatii institutiei. Materialul lemnos rezultat in urma actiunilor de taiere a copacilor este depozitat in magaziile ADPP si apoi comercializat sub forma de lemne fie catre salariatii institutiei, fie catre persoane cu venituri modeste, asistate social.
Hermina POSTA

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMONDO SPORT
Articolul următorDa-mi un leu sa-mi iau un covrig