Bugetari fericiti

Noul proiect de ordonanta privind cheltuielile din sistemul bugetar mentine 13, dintre cele 18, tipuri de sporuri, prevazute in vechiul act normativ. Astfel, printre bugetarii fericiti se numara lucratorii Agentiei de Plati pentru Interventii in Agricultura (APIA) care gestioneaza fondurile europene – acestia beneficiind, in continuare, de majorarea cu 75 la suta a salariilor de baza – precum si angajatii din Ministerul Afacerilor Externe cunoscatori a doua sau mai multe limbi straine, care vor primi un spor de 10 la suta, calculat la salariul de baza.

Subventii pentru crescatorii de ovine/caprine

Miercuri, 4 martie, Ministerul Finantelor a alocat Ministerului Agriculturii suma de 102.310.312 lei, reprezentand transa a doua – si ultima – pentru platile complementare directe cuvenite crescatorilor de ovine si caprine. In total, alocatia financiara aferenta anului anterior a fost de 240.194.387 de lei. Reamintim ca, pentru sustinerea si modernizarea zootehniei, Guvernul a aprobat, pentru 2008, crescatorilor de ovine/caprine, o subventie de 43,9 lei/cap de animal. Platile catre beneficiari urmeaza a fi achitate de catre Agentia de Plati si Interventii in Agricultura, incepand chiar din zilele urmatoare.

Plata facturii la gaze, prin „debit direct”

Compania Distrigaz Sud propune clientilor sai serviciul „debit direct”, care presupune transferul automat al sumei aferente facturii unui client, direct din contul sau in contul Distrigaz – Sud. Serviciul este gratuit pentru clientii care au un cont deschis la BRD- Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, BCR, ING Bank, Banca Transilvania, Unicredit Tiriac Bank sau MKB Romexterra Bank. Avantajele acestei modalitati de plata a facturii de gaze sunt: gratuitate pentru clientii respectivi, economie de timp prin evitarea deplasarii la casierii, garantia unei tranzactii sigure etc. De asemenea, clientii care vor opta pentru plata prin „debit direct” a facturii de gaze vor primi, prin tragere la sorti, unul dintre cele peste 1.000 de premii, in lei sau in obiecte, oferite de Distrigaz Sud. La Ploiesti, campania este programata a se desfasura intre 4 martie si 4 mai. Clientii pot afla informatii suplimentare de pe site-ul www.distrigazsud.ro sau direct la numarul de telefon 021/9366, apelabil la tarif local in reteaua Romtelecom.

Vanzarile auto, in picaj

Dealerii auto sunt tot mai afectati de criza economico-financiara. In luna ianuarie 2009, spre exemplu, numarul autoturismelor noi vandute pe piata romaneasca a scazut cu 65 la suta, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, potrivit datelor furnizate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Astfel, in luna ianuarie 2008, au fost comercializate 23.369 de unitati, in timp ce, in prima luna din anul in curs, vanzarile au scazut la 8.187 de unitati- incluzand aici atat autoturismele, cat si vehiculele comerciale si autobuzele. Cum era si de asteptat, dat fiind pretul scazut, cea mai bine vanduta masina, in perioada mentionata, a fost Dacia Logan. Ce va fi, acum, dupa demararea programului „Rabla”, vom vedea.

Recuperarea materialelor uzate

In anul precedent, firmele de profil au colectat, de la diversi producatori, aproape 438 de tone de uleiuri minerale uzate si, in acelasi timp, au valorificat 465 de tone din stocurile deja existente, din care au mai ramas circa 30 de tone, conform datelor centralizate de Agentia de Protectia Mediului Prahova. De asemenea, tot in perioada mentionata, la nivelul judetului au fost colectate 971 de tone de anvelope uzate si au fost valorificate 1010 tone, precum si 364 de tone de acumulatori auto uzati, reusind sa se refoloseasca 475 de tone, dintr-un stoc de 488 de tone.