La Muzeul Ceasului “Nicolae Simache” din Ploiesti pot fi admirate sute de orologii unicat sau care au apartinut unor importante figuri ale Romaniei, de la regi la oameni de cultura. De exemplu, printre exponate se numara ceasul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cele care au apartinut regilor romani Carol I si Carol al II-lea, poetului Vasile Alecsandri sau lui Mihail Kogalniceanu etc. Muzeul functioneaza inca din anul 1963 si cuprinde aproximativ 4000 de piese si componente specifice orologeriei, precum mecanisme, discuri, carcase, mecanisme muzicale etc.
Intre cele mai vechi piese ale colectiei muzeului se regasesc si doua ceasuri astronomice, lucrate in Olanda, primul fiind realizat in anul 1544, de Iacob Acustodia, iar cel de-al doilea fiind realizat in anul 1562, de Jeremias Metzker. De asemenea, expozitia cuprinde si piese unicat, cum ar fi doua ceasuri pandantiv din secolul al XIX-lea.
Pentru a avea un numar cat mai mare de vizitatori, nu este nevoie numai de o colectie impresionanta de ceasuri, ci si de o cladire in buna stare de functionare. Astfel, “anul trecut, s-au realizat lucrari privind reabilitarea cladirii. Acestea au debutat cu refacerea acoperisului cladirii si, mai precis, invelirea acestuia cu tabla de cupru, deoarece ploile care au survenit de-a lungul timpului au distrus o parte dintre peretii imobilului. Lucrarile au durat aproximativ un an si s-au finalizat vara trecuta, iar anul acesta speram sa continuam consolidarea si restaurarea intregului muzeu (tencuire, zugravire etc), dupa care va urma reorganizarea expozitiei de baza”, ne-a precizat Elisabeta Savu, sef de sectie la Muzeul Ceasului din Ploiesti.
De asemenea, interlocutoarea noastra ne-a mai marturisit ca, anual, trec pragul muzeului ploiestean aproximativ 30.000 de vizitatori, majoritatea dintre acestia fiind tineri. In plus, atunci cand programa scolara este mai libera numarul vizitatorilor din randul elevilor creste, acestia fiind, in general, din alte orase ale tarii.
Aceia care doresc sa admire impresionanta colectie de ceasuri trebuie sa plateasca 4 lei biletul de intrare, elevii, studentii si pensionarii avand reducere de 50%. Portile Muzeului Ceasului sunt deschise de martea pana duminica, programul incepand cu ora 9.00 si terminandu-se la 17.00.
Anemary GRIGORE