In topul incasarilor liber profesionistilor, primele trei locuri au fost ocupate de notarii publici
Inainte de 1990, cele mai banoase profesii liberale erau cele de avocat, notar sau …lautar(muzicant). Situatia se prezinta oarecum asemanator si astazi, singura deosebire fiind aceea ca numarul romanilor care isi castiga existenta ca liber profesionisti este infinit mai mare.
Aceasta si pentru faptul ca trecerea la economia de piata a condus, automat, la nasterea unor profesii liberale noi, precum consultantii financiari, practicienii in insolventa sau practicienii in reorganizare si lichidare judiciara a firmelor declarate falimentare. Chiar daca nu in aceeasi masura, ce-i drept, liber profesionistii din Romania nu duc lipsa de contracte sau comenzi, deci nu au grija zilei de maine si cu atat mai putin a somajului. O demonstreaza si faptul ca, in 2007, spre exemplu, in evidentele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) erau inregistrati peste 71.000 de contribuabili liber profesionisti. Cum era si de asteptat, procentul cel mai mare dintre aceste profesii il reprezenta avocatii – al caror numar a crescut, de pilda, din 1999 incoace, de peste 3 ori, respectiv notarii – numar in crestere de circa 2,5 ori.
Potrivit Codului Fiscal, liber profesionistii sunt obligati sa-si depuna la organul fiscal teritorial declaratiile de venit pana la data de 15 mai, anul curent, pentru veniturile totale inregistrate in cursul anului anterior. In judetul nostru, bunaoara, in 2008 a depus declaratii fiscale, pentru veniturile obtinute in anul 2007, un numar de 7.267 de contribuabili inclusi in categoria profesii libere si activitati comerciale. Din datele comunicate de biroul de presa al DGFP Prahova mai rezulta, de asemenea, ca, primele trei locuri, in functie de nivelul veniturilor brute incasate in 2007 sunt ocupate de catre persoane care practica meseria de notar public, respectiv suma de 1.766.091 de lei, 1.610.837 de lei si 1.598.679 de lei. Cu alte cuvinte, daca impartim aceste incasari la 12 luni, inseamna ca notarul public situat pe primul loc a avut, in 2007, un venit lunar brut de 147.174 lei (1.471.740.000 de lei vechi). Potrivit legii, din totalul incasarilor obtinute de un notar – in cazul de fata, caci acest procedeu se aplica si celorlalti liber profesionisti – se scad cheltuielile efectuate pentru obtinerea veniturilor respective, rezultand un venit net care, ulterior, se impoziteaza cu 16 la suta.
Fireste, date fiind efectele tot mai neplacute ale crizei economico-financiare, este de asteptat ca incasarile liber profesionistilor depuse anul acesta pentru anul anterior sa fie cu totul altele, la fel si configuratia podiumului de care aminteam.
C. DUMITRU