Veniturile bugetare, in scadere

In luna anterioara, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a izbutit sa colecteze din taxele si impozitele datorate de catre contribuabili (impozit pe profit, impozit pe venit, TVA, taxe vamale etc) aproximativ 13,5 miliarde de lei. Cea mai mare parte din aceasta suma (respectiv 9,24 miliarde de lei) „a mers” catre bugetul de stat, iar diferenta – catre bugetul asigurarilor sociale, bugetul asigurarilor pentru somaj sau fondul national unic de asigurari sociale.
Comparand, insa, obligatiile de plata colectate pe luna ianuarie 2009 cu cele din luna ianuarie a anului 2008, reprezentantii ANAF au ajuns la concluzia ca primele au fost mai mici cu aproape 3,3 la suta. Drept urmare, concomitent cu monitorizarea mai atenta a achitarii darilor la scadenta de catre contribuabili – prin masurile specifice de executare silita, blocarea conturilor bancare ale debitorilor etc – ANAF isi va intensifica, in perioada urmatoare, controlul la firmele a caror activitate ar putea avea un risc ridicat de evaziune fiscala.

Prejudiciu la bugetul de stat de peste 330.000 de lei

Zilele trecute, comisarii Garzii Financiare Prahova au efectuat un control inopinat la o firma din Ploiesti al carei profil il reprezinta importurile intracomunitare de marfuri. La finalul verificarilor s-a constatat ca aceasta societate a achizitionat, in perioada octombrie – noiembrie 2008, cantitatea de 164.400 kilograme de carne de pasare pe care, ulterior, a comercializat-o fara ca veniturile astfel obtinute sa fie inregistrate in actele financiar-contabile ale societatii. „Procedand astfel, administratorul acestei firme a creat bugetului de stat un prejudiciu de 331.430 de lei, din care 179.919 lei reprezinta TVA, iar 151.511 lei – impozit pe profit. Intrucat aceasta fapta imbraca haina infractionala, dosarul cu pricina a fost inaintat organelor de cercetare penala, pentru continuarea investigatiilor”, ne-a declarat Teodor Constantin, comisarul sef al Garzii Financiare Prahova.

Accize majorate la tigari si alcool

In foamea sa disperata dupa bani, Guvernul a decis sa devanseze calendarul convenit cu UE privind majorarea accizelor la tutun si alcool, in sensul de a aduce aceste taxe, inca din acest an, la nivelul stabilit pentru anul 2010. Astfel, acciza la tutun urmeaza sa se majoreze cu 14 euro, in acest an, in doua transe egale de cate 7 euro la 1.000 de tigarete – de la 1 aprilie, respectiv 1 septembrie. Producatorii de tigarete apreciaza ca o astfel de masura va duce nu doar la cresterea pretului la tigari cu 30-40 la suta, ci si la proliferarea contrabandei. De asemenea, tot de la 1 aprilie, accizele la vinurile spumante se vor majora cu 11 euro pe hectolitru, iar pentru celelalte sortimente de bauturi – cu 13,26 euro pe hectolitru. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, opineaza ca prin majorarea accizelor la produsele amintite va aduce un plus la bugetul de stat de aproximativ 700 de milioane de lei (0,12 la suta din PIB).

Sprijin financiar nerambursabil de 31,6 milioane de euro

Pentru acest an, Ministerul pentru Intreprinderi Mici, Mijlocii, Comert si Mediu de Afaceri poate aloca intreprinzatorilor interesati suma de 31,6 milioane de euro, echivalent in lei, prin Programul operational sectorial „Cresterea competitivitatii economice”. Valoarea maxima a sprijinului financiar nerambursabil este de 70 la suta din totalul cheltuielilor eligibile al unui proiect de investitii – in cazul intreprinderilor mici, respectiv 60 la suta – pentru intreprinderi mijlocii. Alte amanunte puteti afla de la Oficiul teritorial pentru intreprinderi mici, mijlocii, cooperatie si mediul de afaceri Ploiesti, Str. Cuza Voda nr. 8, telefon 0244/522.085, fax 0244/544.054