UE, grijulie cu persoanele defavorizate
Asa cum precizam, de altfel, si in numarul de ieri al ziarului, in urmatorii doi ani, firmele romanesti vor primi din partea Fondului Social European 56 de milioane de euro, pentru subventionarea cu cel putin 50 la suta, pe timp de un an, a lefurilor noilor angajati. Potrivit reglementarilor UE, este vorba despre persoane care provin din randul somerilor care nu si-au gasit un loc de munca timp de sase luni, despre cei care sunt unici intretinatori de familie, despre persoanele care au depasit varsta de 50 de ani, precum si despre cetateni de etnie roma sau care nu au studii medii ori calificari intr-o meserie care sa le usureze, astfel, incadrarea in munca. In cazul celor care sunt in somaj de peste doi ani, la angajare le va fi subventionat 75 la suta din salariu, pe durata a 24 de luni, iar pentru persoanele cu handicap- pe langa subventia amintita, vor fi suportate si cheltuielile facute de angajator pentru adaptarea spatiilor de lucru si procurarea echipamentelor specifice.
Romanii, debusolati in fata crizei
Criza economica ii panicheaza pe romani, care nu stiu cum sa reactioneze in cazul in care sunt afectati direct, prin pierderea locului de munca sau cresterea preturilor. Potrivit unui sondaj INSOMAR, 53 la suta dintre cei chestionati nu au stiut sa raspunda la intrebarea: „Ce masuri va ganditi sa luati daca in gospodaria dumneavoastra vor creste cheltuielile sau vor scadea veniturile?”. De asemenea, 38 la suta dintre cei intervievati au spus ca vor reduce cheltuielile, 7 la suta ca vor munci mai mult, iar 6,4 la suta dintre repondenti au afirmat ca sunt siguri ca nu vor fi afectati de criza. Studiul mai arata ca pe romani cel mai mult ii ingrijoreaza cresterea preturilor alimentelor, majorarea cheltuielilor de intretinere a locuintei si scumpirea carburantilor.Concret, peste jumatate dintre repondenti se asteapta ca, in acest an, cheltuielile la nivel de familie sa creasca, in timp ce 20 la suta spera ca acestea sa ramana la fel, iar 11 la suta – sa scada.
SNCFR, datoare vanduta
Societatea Nationala de Cai Ferate, firma aflata sub controlul statului, a inregistrat, anul trecut, o cifra de afaceri de aproximativ 1,14 miliarde de lei, in timp ce datoriile au fost aproape duble (2,166 miliarde de lei), indeosebi catre societatea Electrica. Din acest motiv, pentru a-si recupera creantele, Electrica a actionat CFR-ul in instanta, mai multe bunuri imobile ale acesteia fiind puse sub sechestru. Potrivit opiniei ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, o buna parte dintre aceste pierderi se regasesc in salariile angajatilor, „care sunt extraordinar de multi”. Drept urmare, acesta a dispus urgentarea adoptarii planului de restructurare si reorganizare a SNCFR, care presupune si disponibilizari de personal, desi sindicatele nici nu vor sa auda de asa ceva.