Reactiile sarutului pasional

Sarutul pasional declanseaza o crestere a reactiilor chimice din creier, care ii face pe parteneri sa se simta excitati, fericiti sau relaxati, potrivit descoperirilor unor cercetatori americani, informeaza The Sunday Times, in editia online.
Cercetatorii iau, de asemenea, in calcul posibilitatea ca hormonii responsabili de aceste reactii sa fie activati prin schimbul de feromoni responsabili pentru stimulare sexuala, care intra in componenta salivei.
“Acest studiu explica faptul ca sarutul este mai complex decat se crede, cauzand schimbari hormonale si declansand reactii la care nu ne-am gandit niciodata”, a declarat Wendy Hill, profesor de psihologie la Lafayette College, Pennsylvania. “Avem tendinta sa ne gandim mai mult la persoana pe care o sarutam si cum ne simtim atunci, si totusi se intampla mult mai multe lucruri”, a mai spus Hill. Oxitocina este un hormon despre care se stie ca este implicat in activitatile de socializare, astfel incat cercetatorii estimeaza ca nivelul acestui hormon este mai ridicat in timpul sarutului, in timp ce nivelul cortizonului, supranumit si hormonul stresului, scade. Rezultatele studiului arata ca nivelul cortizonului scade la ambii parteneri, in timpul sarutului, desi nivelul oxitocinei creste la barbati si scade la femei, ceea ce i-a surprins pe cercetatori.
Acestia au motivat acest rezultat, explicand ca atmosfera deloc romantica in care a fost realizat studiul a jucat un rol important in starea de spirit a participantilor.
Pe de alta parte, alti cercetatori au studiat importanta primului sarut, act care poate consolida sau rupe o relatie. “Femeile acorda o mai mare importanta respiratiei si danturii partenerului, deoarece aceste detalii arata cat de ingrijita este o persoana si cat de importanta este pentru ea igiena personala”, a declarat Susan Hughes, psiholog la Albright College, Pennsylvania. Pe de alta parte, Wendy Hill este de parere ca pe langa factorii psihologici, intr-un sarut sunt importanti si feromonii din saliva. La oameni, rolul feromonilor este controversat deoarece nu exista un organ care sa ii detecteze, desi Sarah Woodley, asistent universitar la Duquesne University, Pittsburgh, este de parere ca feromonii pot fi simtiti prin intermediul nasului.