Firmele din Romania vor primi in urmatorii doi ani finantari de 133 milioane euro din Fondul Social European (FSE) pentru angajarea de personal, formarea profesionala a angajatilor si imbunatatirea conditiilor de lucru, a declarat ministrul Muncii, Marian Sarbu.
Aceste fonduri ar trebui sa permita angajarea si formarea a aproximativ 100.000 oameni, a precizat ministrul. “La sfarsitul lunii martie vom lansa oficial schema de ajutoare de stat in valoare de 133 milioane euro disponibili in urmatorii doi ani. Suma va fi repartizata astfel: 56 de milioane euro pentru ocupare, 52 de milioane euro pentru formare profesionala si 25 de milioane euro pentru imbunatatirea conditiilor de sanatate si securitate a locurilor de munca”, a mentionat Sarbu.
Din cele 56 de milioane euro pentru sprijinirea ocuparii fortei de munca, 29 de milioane euro vor fi alocate firmelor care angajeaza persoane din mediul rural, a precizat ministrul. Contributia comunitatii europene va fi de 85% din suma, restul reprezentand finantare nationala. Subventia salariilor pentru noi angajati va fi de cel putin 50%, in functie de mai multe criterii.
Pentru imbunatatirea conditiilor de securitate si sanatate vor fi decontate cheltuieli pentru achizitia de instalatii, instruirea personalului si seminarii de pregatire.