Dupa ce reprezentantii Uniunii Europene au anuntat ca triplarea taxei auto este ilegala, oficialii romani au anuntat ca viitoarea taxa auto va respecta principiul “poluatorul pe termen lung plateste”.
Totusi nu va conta durata de viata a masinii, ci gradul de poluare stabilit de producatorii automobilului, dar si in functie de masuratorile facute la revizia tehnica. “Trebuie sa tinem cont de trei necunoscute: cumparatorii de masini second-hand, producatorii romani auto si pretentiile Comisiei Europene”, arata ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.
Acesta a subliniat ca maine vor fi inaintate propunerile catre Comisia Europeana. Ministrul spera ca Parlamentul sa adopte noua lege si sa reziste mai mult decat cele vechi. “Eu astept sa vad ceilalti colegi, ce decide Guvernul si impreuna cu ei sa intru pe palierul compatibilizarii. Am inteles ca domnii ministri de profil se vor intalni, vor discuta, dar nu am nici scenariile lor, nici proiectele lor, nici strategiile pentru ca sunt numai pe acest palier al compatibilizarii cu acquis-ul. Din punctul meu de vedere, din primavara lui 2006, avem acelasi subiect. Deci, am inteles ca Guvernul va decide.
Dar ce va decide… Sunt convins ca va fi o decizie rationala. In momentul de fata este un non-subiect. Este o chestiune de lucru pentru decizie, inca nu exista o decizie”, declara si Vasile Puscas, seful Departamentului pentru Afaceri Europene.