Fie ca sunt cursanti la studii de zi, la fara frecventa, la seral sau urmeaza cursurile invatamantului la distanta, studentii ploiesteni asteapta cu emotie examenele, colocviile sau examenele partiale din apropiata sesiune de iarna. Timp de patru saptamani – cat dureaza sesiunea – incepand din 24 ianuarie si pana pe 21 februarie, studentii vor sustine probe de evaluare la disciplinele alese.
Dupa cum am putut vedea si noi, in campusul Universitatii „Petrol-Gaze” este agitatie mare. Holurile sunt aglomerate de studenti care, fie isi noteaza, de la aviziere, orarul examenelor, fie schimba cursuri si impresii despre cum se vor desfasura examenele. Totodata, in cazul studentilor care isi platesc studiile, acestia sunt preocupati si sa-si achite a doua rata a taxei de scolarizare. Conform regulamentului stabilit de Senatul Universitatii, prezentarea la orice forma de examinare – colocviu, verificare sau examen – este conditionata de plata transei a doua din aceasta taxa, iar studentii care nu achita contravaloarea acesteia risca sa nu-si poata sustine examenele. In cazul in care participa totusi la colocvii si examene, notele nu vor fi validate, iar examenul va trebui sa fie sustinut intr-o sesiune ulterioara.
Decanul Facultatii de Inginerie Mecanica si Electrica, prof. dr. ing. Mihail Minescu, ne-a declarat: ” Studentii care nu isi pot plati taxa din diferite motive – mai ales din cauza unei situatii financiare precare – pot face cereri de amanare a termenului de plata pentru una sau doua luni, iar conducerea le aproba, urmand ca, mai apoi, acestia sa poata participa la examinari.” Totodata, in ceea ce priveste desfasurarea acestei sesiuni, conducerea UPG si-a propus sa o gestioneze corect, in acest sens, decanul Mihail Minescu mentionand: „O sa le reamintim studentilor regulamentul de desfasurare a examenelor potrivit caruia acestia trebuie sa se prezinte la probele de evaluare cu actele de identitate, iar profesorii sunt obligati sa comunice rezultatele in ziua sustinerii examenelor. Astfel, ne luam un plus de siguranta, pentru ca regulamentul sa fie respectat de catre toti cei implicati in organizarea si desfasurarea sesiunii.”
Hermina POSTA