Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, ca nu este partizanul unui imprumut de la FMI, ci din bani europeni, si a mentionat ca a anuntat Comisia Europeana ca Romania intentioneaza sa contracteze un imprumut de 6-7 miliarde euro, sub supravegherea Fondului.
Intrebat daca, in conditiile in care fondurile europene nu sunt de ajuns in prezent pentru Romania, este nevoie sau nu de un acord de imprumut cu FMI, Basescu a raspuns ca nu este un partizan al ideii, pentru ca “putem obtine bani europeni mai ieftin”. “Avem nevoie de la FMI de un acord de supraveghere”, a adaugat presedintele, precizand ca UE nu dispune de un astfel de mecanism pentru a verifica gestionarea banilor imprumutati statelor membre. Presedintele a tinut sa sublinieze ca acordul cu FMI nu trebuie sa impuna insa conditionalitati, iar UE trebuie sa-si faca datoria fata de statele membre si sa acorde imprumuturi nu doar tarilor din spatiul euro.
Basescu a spus ca dobanzile de la Banca Centrala Europeana sunt mai mici decat cele practicate de FMI.
El a tinut sa mentioneze ca preferinta pentru un imprumut de la UE si nu de la FMI este optiunea sa, insa BNR si Ministerul de Finante gestioneaza problema.
Intrebat daca se fac demersuri pentru imprumuturi de la BERD sau BEI, Basescu a raspuns ca nu, precizand insa ca a anuntat Comisia Europeana ca Romania intentioneaza sa contracteze un imprumut de 6-7 miliarde de euro, sub supravegherea FMI.
Basescu a spus, in acest context, ca Bugetul de stat are de rambursat “vreo 6 miliarde”, bani imprumutati pe termen scurt anul trecut, si care trebuie rambursati, “incepand de luna viitoare, pentru ca au fost imprumuturi pe termen scurt cu care sa plateasca anul trecut pensiile, salariile, tot ceea ce trebuia platit, in conditiile unui deficit de 5,2%”.