Leul continua deprecierea brutala fata de moneda europeana. Astfel, moneda nationala a fost cotata, ieri, de Banca Nationala a Romaniei, la 4,21 lei/euro, nivel nemaiintalnit din data de 6 ianuarie 2004, cand leul a inregistrat minimul istoric fata de euro – adica 4,1438 de lei/euro. Ieri, de pilda, euro s-a tranzactionat pe piata interbancara si cu 4,205 lei. Unii analisti financiari opineaza ca leul s-ar putea deprecia in continuare, urmand sa-si revina treptat peste cateva saptamani, in timp ce altii considera ca acest curs de 4,2 lei/euro ar putea fi pragul maxim.
Casele de schimb valutar din Ploiesti practicau, ieri, un curs intre 4,160 – 4,165 de lei/euro – la cumpa-rare, respectiv 4,199 – 4,200 lei/euro – la vanzare.
Cat priveste dolarul american, oferta era de 3,025 – 3,040 lei – la cumparare, respectiv 3,059 – 3,100 lei – la vanzare.
Volatilitatea cursului valutar este influentata nu doar de cererea si oferta de moneda straina, ci si de evolutia indicatorilor macroeconomici: nivelul inflatiei, deficitul bugetar, cresterea economica etc. Deprecierea alarmanta a monedei nationale va avea, fireste, printre alte efecte imediate, majorarea considerabila a dobanzilor la credite, mai ales a celor in lei. Drept urmare, restantele la plata creditelor inregistrate de persoanele juridice si fizice ar putea depasi, la finele acestui trimestru, peste un miliard de euro, la nivel national, sustin unii analisti financiari. „Daca BNR nu intervine, cat mai urgent, pentru stoparea deprecierii leului, s-ar putea ca, in curand, sa nu ne mai ajunga salariul meu si al sotiei pentru achitarea ratelor la casa. Prin urmare, ori va trebui sa ne vindem locuinta ori sa murim de foame”, ne-a marturisit, cu amaraciune in glas, ploiesteanul Marian Iordache. Iar in situatia acestuia sunt, probabil, cu miile.
C. DUMITRU